31 March 2011

Jom Cube Ubat Mujarab nih! ^.^

Assalamualaikum.......

Korang nak tahu tak satu ubat nih???

Sangat mujarab lah ubat nih! Kite Suker sangat! Baik korang cube! =D

"bile orang call marah marah, cam naik hangin, tanye cam polis pencen, korang layan dengan sangat romantik, and suara paling ayu! jangan sikit pon korang naik hangin sama tau! memang dalam hati macam nak bako kite bako! tapi.... bile cakap leklok camtuh, aik die pon leh jadik lembut tau!"


Cer korang cube sendirik bile kene keadaan cenggitu....

Kite baru jerk cube kejap tadi! Tak sangka lak menjadik! Sebenarnyer malas sangat nak layan layan orang yang cam nak gadoh tak sudah nih, pastu kite amik keputusan untuk wat suara ala ala malas tapi macam comey sebenarnyer! Hahahaa... Tipulah tu suara kite comey! Bluweks! =p

Keputusannya??? Sangat Terbayek lah derr!!!

Tros diberi ucapan " I Love You!"

Muahahahaa........ Orang bagi kite terime and balas semule, kan tu namanya give and take, jawab, jangan tak jawab!

Alahaiiii.... Geli jerk ek nak cite cite kat sinih! Okeh babai!


Kite : Toksahlah nak gadoh or majok lelama sangat! Diam diam, nanti die carik jugak! ^.^

Cepat cepat ! ! !



Anganku sampai terlena
Ku kembali semula ke alam yang nyata
Pada ayah juga bonda
Kan ku pendengarkan khabar nan gembira






Ohohoiiiiii................................................

Cepat cepat lah GAJI !

Cepat cepat lah hari JUMAAT !

Cepat cepat lah korang selesaikan urusan pertukaran tuh !

Cepat cepat lah !

Cepat cepat lah !

Huhuhuuu . . .

T_T




Tidak dapat ku lupakan
Semalam persis di awangan
Berakhirlah penantian
Tak tahan menahan perasaan
Dari menjadi jeritan





Kite : Penantian satu penyiksaan.

30 March 2011

Malam malam yang sejuk sejuk panas buat horang naik hangin! huh.

Assalamualaikum.....

Tadi ngah syiok2 dok mengkomen kat blog sane sini, tetibe member, ex-classmate dok tegur kat email  punyer chat, tanye kabor. Ok lah, layankan jerk, kalo tak layan dikate sombong. Eh hello! Ex-classmate kot! Nape lak tamo reply??? Bukan kes menyombong, jangan perasan anda bagus sangat atau busy sangat!....... Tak baik......

Ok, kite memang tak kisah kalau orang nak chat pasal bende bende yang tak brape remeh temeh nih, kite on je kalau tak de pape hal. And orang yang dikenali, tak de masalah besar lah!

Tapi, tadi memang betol betol mendatangkan masalah! Masalah yang tak pernah timbul! Yang buat kite marah! Yang buat kite hangin! 

Actually, bukan marah kat member tu.... Die tak bersalah pon.... Kite dok marah pasal error kejadahnyer ntah tetibe asiklah dok kting kting kuo time kite dok komen komen kat blog kengkawan lain tadi! Hadoi! Nek nyampah lah ngan mende tu!

Alih alih kite nek hangin, nek tocang, nek minyak sume lah! Pastu termarah lah kat kawan nih..... Cam kat bawah nih..........

 
 "aduuu kacola...cer cek nape camtu?huhu....asik kuo error."
(kite tercakap camnih)
Siot betol error pekebende ntah! Tak pernah jumpe! Pastu die jadik due tab kat situ. Tab yang lagi satu leh tengok gambo lagi satu kat bawah.

Tetibe, bile kite bace balik..... hadoiiii...... kesiannye kat die! Maaf beb! Ako tak berniat marah kat ko weyh! Ako bengang ngan error yang kuo tiap kali ko taip kat ako! Huhuhuu.... T_T  Padahal, jarang sekali member nih dok chat. Huhuu...... Kesian kat die. 

Alih alih...... Pas cakap camtuh, tros screen laptop berkelip kelip sampailah die offline sendirik chat tuh, and member tu pon dah takde.......


Yang nih, tab lagi satu, kua tulisan kecik kecik and ade <WBR> kat ujung tuh.


Pastuh, chat dah automatic offline and member pon dah blah kot!




Kite : Tak sampai ati wat orang kecik ati. =.="

CONTEST ME AND HIJAB – KHUMAERA ISMAIL

Assalamualaikum.....

Malam nih nak memenuhi jemputan seorang rakan blogger untuk menjoinkan diri dalam contest yang dianjurkan oleh Miss Librarian nih!


Tekan gambar untuk join sama! =D


Tajuk contest Me and Hijab. Oleh kerana kite nih memang seorang pemakai hijab dan penggemar ape jenis hijab sekali pon, even Syria, shawl, awning, ataupon tudung bawal, sume kite balun! 

Hahahaa.... Jadik nyer  kite pon bersemangatlah nak join jugak! Dan, kite bagilah gambo ni yerk....... Sebabnye, Miss Librarian nih mintak kite "Bagitau serba sedikit nape anda suke pakai tudung spt dalam gambar."





Haaa.... Kite suke sangat pakai tudung (shawl) macam nih....  Sebabnyerrrrr..............

1 - Shawl cotton : selesa dipakai, tak panas, tak perlu iron! =D

2 - Inner cotton : tak terpekap macam inner jersey, senang bentuk kat depan, dalam masa yang sama senang and lancar bagi ruang udara keluar masuk kat kepala macam highway! =D

3 - Shawl warna warni macam pelangi : even dah tak in, tapi nak jugak pakai, sebabnyer, senang giler nak masuk ngan baju apa apa pon, sebab sume kaler ader lam 1shawl sahaja! =D

4 - Gaya shawl : sangat sangat simple and paling basic! Toksah pening pening pale nak pikir nak belit camneh! and tak payah dok depan cermin berejam rejam nak gayakan shawl, lagi2 kalau kene tiup angin or geleng geleng pale, tak gadoh nak repair2! Hahaha....

5 - Kesimpulannya, kite sangat suke pakai cengginih! Sekian terimakasih, hahaaa! =D


Eh eh ehh.... Jap jap, lom habis lagik syarat2 penyertaan! Hahahaa..... Sebelom tu, kite nak panggil kawan kite si pemakai shawl tegar dan lagi sorang, paling suke join contest yang mudah mudah! Hehehee.... cepat cepat tau korang! 1 April nih dah tutop kedai! ngeeeeee~

Kite : Tak suke remeh temeh!

29 March 2011

Makan Besar, Perut Pon Membesar!

Assalamualaikum......

Pepetang cengginih moh kite bercerite pasal makan makan yea......

Kisah ini adalah kesinambungan daripada kisah Penjimatan Hebat minggu lepas....

Hasil daripada berjimat cermat berpuasa mengosongkan perut, dapat lah menjamu selera dengan pelahapnya! =D

Sebelom pi makan tu, kitorang gi membeli belah dulu kat The Store.....

Pastu kitorang gi makan kat Medan Ikan Bakar Sabak Awor.





Gambar | Google


Orang Muar mesti penah makan kat sini. Orang luar pon kalau datang Muar, mesti nak makan kat sini kan???

Haaaaa... Tapi, kitorang yang dok Muar nih pon rajin gak makan kat Melaka sebenarnye, yelah, Sabak Awor nih dekat sangat! Hahaha.......




Okeh! Jom cuci cuci mata tengok ape yang kite makan Sabtu lepas!  Kalau korang berselera, yok lah datang Muar! =D



 Sotong goreng tepung & kailan ikan masin.
Dengan fresh orange.
(sotong tu rasa cam ayam KFC, sedap tau!)



 Alamak! Lupelak nama ikan nih! huhuhuu........
Ikan bakar biasa/kosong jerk, sbb kitorang tak suke ikan 3 ke 4 rasa sumer!.... =p



 Kerang masak sambal.
(makan tak habis, kekenyangan, bungkus bawak balek! haha)


Haaa... tengok! Ikan dah tinggal tulang! =D


Fuhhhh...... Memang kenyang giler ah pas makan nih..... Mengah sungguh! Mate pon tak larat nak celik dah. Sampai je umah, tros mandi2 solat, and pengsan! Kol 12 terjaga, sebab panas, blackout rupenyer! So, kawasan kitorang sangat2 baik, join Earth Hour melebihi 1 jam! =D


Bile dah ade  letrik balik, baru leh lelap semula..................

Kite : Puasa balik sementara tunggu gaji! =.='

28 March 2011

Tu lah..... Cakap orang tamo dengar....

Assalamualaikum.....

Seharian kat opis badan letih giler, mungkin sebab tido lambat bangun awal. Dahla rasa macam nenek tue pergi opis harinih. Takde mood untuk bermake up sakan, ape taknyer, muke jenis bukan natural beauty, bile tak make up dah macam tembok nak runtuh! hahahaa... ups!

Erm... Kirenyer, muke cantik bergantung kepada make up 100%  =.=" kasihan.........

Pemakaian pon penting, bile kite pakai tak semenggah, mule la rasa diri down seharian! Bile pakai cecantik, seharian rasa bersemangat and penuh keyakinan! Sampai rasa taknak balik! Hahaha... Perasan okeh! Takpe, perasan demi perasaan yang gembira! =D




Sabtu lepas, balik Muar, encik tunang ajak gi bli barang dapor, oleh kerana bulan lepas die dah bli banyak, so bulan nih tinggal topup cekedis die jerk la! Tupon puas kite dok bebel2 jangan beli kopok, tamo dengar sudah, bli lah! huh. =.='

Yang best nyer, mule2 ngan jalan jalan musing lam Wetex Parade tu nampak diorang bawak bag bagai, baru teringat harinih Hari Tanpa Beg Plastik, so pikir2 balik samada nak beli or tak, then ternampak sorang budak nih bawak barang lam beg plastik The Store, ok mungkin kene byr 20sen kot untuk satu beg plastik, apalagi kitorg pon membeli belah.

Alih alih, time nak bayor, juruwang tu kate, harini takde beg plastik, kitorg pon, okeh.....



Nek lift and sorong lah troli sampai bawah, 


kemudiannya jadik begini . . . . .....



 Berangkut sikit2..


 Masuk lam bonet yang kecik lagi comey nih!...
(tengok tu, jajan jerk banyak, biasalah org bujang...)
*beg rimau tu bukan beli yek! kite baru tibe dari Seremban*



Sebbek lah bli barang tak penuh 1 troli! Kalau tak..........
Jenuh berangkut!




So, ingat yea semua!......

Gambar | Google

Kite : Bagus jugak wat camnih, harihari tanpa beg plastik pon takper! Selamatkan Bumi Kita!

GEGAR BLOGGER BARU

Assalamaualaikum!.......

Oleh kerana jumlah follower kite baru bernilai berjumlah 142, jadinyer, harinih kite nak join  Segmen : GEGAR BLOGGER BARU ! oleh Bro-Ben! =D

Gambar Pilihan Kiter : -

Menurut Ben lagi, dunia kecergasan mampu memberikan ketenangan jiwa padanya sekaligus menghilangkan tekanan yang sesekali melanda. “Rutin kecergasan saya bukan hanya di gim. Bahkan dalam kehidupan seharian juga saya memang aktif. Saya tidak suka memandu sebaliknya lebih suka berjalan kaki dan menaiki pengangkutan awam. Memanglah orang luar nampak penat tetapi saya tak kisah.” Hmm, tidak hairanlah dia mampu ‘maintain’. Memang sukar tetapi hendak bertubuh segak, kenalah berkorban sedikit, ya?

“Kita mesti rajin ‘update’ blog. Cerita yang ditulis biarlah ikhlas dan kreatif. Kita juga mesti tahu bagaimana cara yang betul untuk mempromosi dan menyebarkan blog kita.”


Kite pilih gambar kat atas, sebab suka dengan semua pendapat yang diberi oleh Bro-Ben nih! And tak tau pulak beliau pernah masuk MAJALAH RAPI , keluaran 1 FEB 2011 nih! Kepada sesiapa yang taktahu, and nak tahu lebih lanjut, boleh baca kat sini ---> MAJALAH RAPI.


Kenape Kite Jadik Blogger ek???....

Ringkas dan padat : kesinambungan daripada Facebook, kalau kat FB kite hanya leh update status pependek, kat blog leh cite pepanjang! Walaupon kat FB ade Notes, tapi lagi best kat blog! =D

Rupenyer best ek kat blog nih, kengkawan sume ramah tamah! =D

Siap ada macam macam contest sana sini! Macam macam ilmu n info yang diperolehi! Semua boleh bagi pendapat! Setiap hari belajar benda baru! =)


Blog Yang Kite Akan Masuk Hari hari . . .

Erm.... kite pasti akan masuk blog sesape yang mengkomen kat entry kite! Sebab nak balas balik kesudian mereka memberi feedback kat sini, rasa amat amat dihargai bile tulisan kite ade yang bace! =)

Yang lain lain tu, tak leh nak senaraikan, sebab kadang kadang ada masa kite masuk, ada masa kite tak masuk, sebab tu kite takleh nak janji kat sini. . .



Okeh, tu saje, sekian. =)

26 March 2011

Kesayanganku . . .

Assalamualaikum.....

Selamat malam yang hampir pagi.....

Dalam kesamaran malam, (tapi lam bilik still terang benderang), mata berat kelat terasa ingin dipejamkan, badan lenguh, sengal minta dibaringkan, tengkuk jinjang yang tegang minta direhatkan..... 

Tapi, hati besar dan lembut minta menjengah blog, jadinya, buatlah jugak satu entry penutup untuk hari ini, esok mungkin tak sempat nak update, sebab pagi2 dah sibuk invigilate exam, pastu nak balik Muar, sampai Muar nak dating, malam nak berehat and melayan sepuas hati dak tembun yang ku rindu!

Biasanya kalau balik Muar memang banyak aktiviti, termasuklah aktiviti merehatkan diri sepenuh hati! So blog memang dianak tirikan. Sangat kasihan.... huhuhuu..... Apakan daya, masa sungguh tidak mengizinkan untuk mengeluarkan laptop dari begnya =p

Erm, cite nak balik Muar nih, Harap harap esok drive takde lah mengantok terhuyung hayang. Entah kenapa asal drive je mengantok, semua tips dah dilakukan, tetap tak jalan. Bukak tingkap seluas lautan, biar angin masuk sekuat taufan, pasang radio sekuat konsert, bawak selaju mungkin, celik mata bukak luas2, duduk tegak tegak, tetap mengantok! 

Sangat bahaya, sebab kite selalu sangat kuatkan hati untuk drive dan malas nak berhenti dekat R&R, kalau boleh nak sampai Muar cepat cepat! Tapi, memang banyak kali lah kite 'hilang' sekejap, nasib baik tak ke mana, masih dlm kawalan. 

Hurmmm..... selalu encik tunang pesan, basuh muka.. Kite? aiyoooo.... pompuan, bukan laki, kalau basuh muke, nak kene bukak tudung lah, pastu nak kene pakai balik. Belum lagi make  up yang dah menghilang sebab membasuhnya? Nak kene pakai balik. Huhuhuuu..... malas arrr...... T_T

Paling kuat pon, kite benti kat Petronas, bli makanan and minuman, tupon kalau ade duit, sebab selalu balik memang ngam ngam wet minyak and tol jerk lam purse merah tu. Melainkan time gaji, boleh la bli pape untuk cergaskan mata. 


 



Ceh! Dah macam iklan Power Root Kacip Fatimah pulak! =D



Haaaa.... Yang nih kite balik hari Khamis, 10hb... Masa nih memang tak tahan ngantok giler giler babeng! Tu yang terpaksa singgah R&R Ayer Keroh, gi Petronas bli Perl Cafe! WOW! Sedap! First time minum Perl Cafe, slalu bli yang lagi 1 tu ape ntah, lupe, kurma ke madu ek? yang masam masam sikit tu, tu pon best gak. Haa pastu bli jajan, lupe lak ape die, kalo tak salah, cakar ayam kot. Hahahaa.... Orang kampong, masok bandar jarang jumpe cakar ayam nih =p tu yang beli, kopok2 tamo lah! Elakkan selagi boleh, kalo tak boleh, bedal jerk! =D

Eh! Okey lah! nak tido!!!!.... Huhuhu... Kunun kunun nak tido awal lorh malam nih! sok pepagi dah kene jaga exam, mau meraung menguap macam buaya nanti tros cramp mulot takleh tutop! Hahahahaaa......

Haaa... korang sumer hati hati tau semasa memandu, jangan jadik cam kite nih! huhuhu....

Okeh, Babai!

Kite : Kenapa topik, 'Kesayanganku' ? ? ?  =,='

25 March 2011

Penjimatan HEBAT ! ! !

Assalamualaikum......

Oleh kerana esok nak balek muo, so harini berkeras hati melawan nafsu amarah makan!

Duit ngam ngam je untuk minyak and tol esok. huhuhuu...... Baru pas call mak, tanye makan apa, pergh! Mak masak asam pedas and bayam goreng! aduuuuu.... lagi bertambah meronta ronta perut nih! Huhuuuu.... 

Malam nih kene makan megi, ikat perut, esok pagi??? Ermm... nasi lemak singgit boleh kot! Pastu makan tengah hari, macam biase, dekat muo. 

Balik keje kol1, tibe muo lam kol3, ikat lah perut gune seat belt masa drive nanti! Hahahaa... Pastu bukak tingkap luas2 untuk menjimatkan minyak dan sambil tu hirup udara segar untuk hilangkan haus, dan makan angin untuk mengalas perut! Hik3..... Naseb baik kite ade idea yang bernas nih untuk survive ke kampung halaman nan indah tu! 

Pastu bolehlah makan apa apa yang perut nih rasa nak makan! Sebab encik tunang sangat sangat baik hati, nanti mesti tanya soalan ulangan dari beberapa tahun yang lepas, "dah makan belum?", "nak makan apa?".... Pastu, kalau kite kate nak makan nasi goreng kampong, nanti die jawab, " takde makanan yang special ke nak makan? lain lain?".... hurmmm.... "teringin nak makan nasi goreng kampong"... (hahahhaaa! pernah ke ade org teringin nak makan nasik goreng kampong?! ntah papelah  kite ek?? ) 
Orang teringin makan kek secret recipe ker, Kenny Rogers ke, BR kerr....adelah! hahahahaaa.......

So, dari harini kepala otak akan bekerjasama secara gigihnya dengan perut untuk memikirkan makanan sedap apa yang hendak dijamu dan disentap santap untuk esok petang, kerana perut mungkin akan dikosongkan bermula pada pagi esok! =D

Sekian, Terimakasih daun kari, nanti datang lagi baca entry! =)

Rindu Dendam Takkan Terpadam . . .

Assalamualaikum......
Huhuhuu....... Sedihnya, rindu sangat! Terasa amat lama masa yang berlalu untuk sampaikan Sabtu.....

Terasa amat perit untuk menahan rasa yang tersimpan, dalam benak dadaku.

Kadang terasa terlalu rindu, tetapi apakan daya? 

Tak mampu untuk bertemu, tak mampu untuk berkata kata, kerana dia tidak memahami apa yang diperkatakan, tak mampu untuk membalas kata kata melalui hujung talian. 

Jadi, hanya mampu menahan dan tahan walaupun perit kerinduan ini! 

Pabila kuulang putar Lagu Rindu, yang sayup, semakin sayu hatiku dan semakin mendalam rindu ku pada mu wahai buah hatiku . . . T.T





Bintang malam katakan (sampaikan) padanya
Aku ingin melukis sinarmu di hatinya
Embun pagi katakan padanya
Biar ku dekap erat waktu dingin membelenggunya

Tahukah engkau wahai langit
Aku ingin bertemu membelai wajahnya
Kan ku pasang hiasan angkasa yang terindah
Hanya untuk dirinya

Lagu rindu ini kuciptakan
Hanya untuk bidadari
(buah) hatiku tercinta
Walau hanya nada sederhana
Ijinkan ku ungkap segenap rasa dan kerinduan

;
;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;

;
;

;



 
I love u my baby booo.......



Pasti kamu jua merinduiku . . . .



Setiap hari dan waktu . . .



Inilah rutin kita dihujung minggu . . .


 Dating berdua bersamamu . . . .
Pasti kamu juga merinduiku! . . . . .



Kite : Rindu teramat sangat, pada budak yang semangat! Rindu Dendam Takkan Terpadam kepada Muhammad Khairul Adam! =D

I Love Shawl ! ! !

Assalamualaikum......


Memalam bute nih dok BW sane sini, jumpe lak contest best nih! =D



Hehehehee.... Nak perasan perasan cun jap eh! Nak join gak leh??? Hehehee........







Hahahaa... Mesti semua orang muak, gambar ni jerk dah 3 kali diulangtayang dalam blog nih! Hahaha.... Sebenarnyer malas nak pilih2 gambor, nak upload lg satu hal, punyer lah lama! So, pakai je gambar yang sedia ada..... ^.^


Pembabitan kite dalam dunia shawl nih agak lama lah jugak.... (ceh! macam pembabitan dalam dunia perfileman lah pulak!) Mule mule pakai kadang kadang  jek dengan kuantiti koleksi yang agak sedikit. Tapi lama kelamaan dah semakin menggilainya sehinggakan suke membeli yang pepelik semacam... Yang smarties lah, batu ladung lah, corak carik lah.... Macam macam depa gelarkan shawl yang kite pakai. 

Setiap bulan mesti akan membuat penambahan koleksi, sehelai paling minimum. Aktiviti wajib bile gaji, ataupon pow mak kalau die dapat wet sawet! (hahaha,jahat betol!) Kadang kadang, pow Encik Tunang! (kalau nak nampak kite sentiasa cantik, sile belikan ini satu!) Beliau no hal...... kan sayang kan? ^.^ ngeeeee~

Tapi..... untuk mengekalkan aktiviti penjimatan hebat, kite akan beli shawl yang hanya berharga RM20 kebawah sahaja! =D Kekadang jerk bli yang memahal nih, yelah, sekarang sume harga shawl memurahkan, harga yang mampu dimiliki oleh budak2 sekolah!

Okeh, tak payah nak membebel banyak sangat lah Nurul! Dah macam masuk pertandingan bercerite plak dah! Hahahaa......... 

Oleh kerana colleague kite sorang nih pon dah meminati shawl, so, kite ajak die join skali yea! =D


Sekian, Salam selasih si ulam raja, daun pegaga jangan lupa, TerimaKasih sebab baca, sile Like kalo suka! =D

23 March 2011

SPM ! ! !

Assalamualaikum.......

Hai adik adik semua!!!

Mana mana yang nak amik result SPM tu, akak kite nak ucap kan SELAMAT BERJAYA yeaaaaa!!!! GOOD LUCK semua!..........

Semoga happy happy selalu! Jangan esok luse kua berita ada yang bunuh diri lak... =.='

Apa apa pun keputusan yang korang dapat, sila redha ok! Kite dulu pon result ntah pape, Alhamdulillah.... At last, jadik orang manusia berguna jugak........... ngeeeeee~

Kepada my adik.... Muhammad Badrun Bin Bakar, Semoga berjaya!


 Haaa... yang jantan laki sorang tu adik kite, die nih susah sikit nak begambo, yang lain2 tu sume makcik2 + yang comey lote berbaju merah tu, opcoz mak cayang kite! =p


Orang sibuk amik result, die cabut pi KL malam tadi keje ngn abangnyer...... huhuhuu~
 Anyway, semoga jadik manusia berguna satu hari nanti, macam kakak mu, aicehhhhh..... >.<
nak keje tu keje rerajin lah yea...........

Kadang kadang orang tak berjaya tak semestinya tak berjaya selama lamanya.......
Ada banyak cara untuk kalian berjaya! =D

Kite : keje luo harinih, ngedor dadah flyers CICT, JOM MASUK COSMOPOINT! (hahaha,sempat promote! ngeee~)

22 March 2011

Kadang yang Terkadang Terlepas Pandang.

Kadang kadang, bile banyak cerite, kite termengate,
Kadang kadang bile berdiam adalah jalan terbaik,
Kadang kadang bile banyak melihat, mata tak sihat,
Kadang kadang bile mendengar lebih banyak kite dapat,
kadang kadang bile duduk kite lebih seronok mengutuk,
Kadang kadang kite tak mahu mendengar tetapi lebih suke bercakap.

Kite : Suke diam, bile banyak cakap selalu tersilap. =.='

KITE BENCI ROKOK ! ! !

Assalamualaikum......

Korang yang pernah jengah umah dot dot kite nih mesti penah baca kan Kemarahan Kite Yang Tak Terbendung tuh???

Haaa....... Cite die pasal ROKOK nih jugaklah.... Tapi takpe... kite buat lagi sekali, ringkas! Tak panjang macam yang tu, sebab nih kite nak join segmen Bro Ben. ^.^




KENAPA KITE BENCI ROKOK ?

Sebab, rokok menyusahkan semua orang! Rokok Tak Cun! Rokok Tak Hensem! Design die pon BUROK!
Sebatang panjang, ada macam macam bahan kimia dalam tu, disalut kertas putih macam pocong, pastu menghasilkan asap2 putih yang berbau busuk menusuk hidung membuatkan orang tak boleh bernafas! yaks!
Siapalah pencipta ROKOK yea?? Bluweks! huh.

PEROKOK??? Pon kite BENCI jugak! Sebab, derang bukan sahaja mencari pasal pada diri sendirik! Tetapi kepada semua orang sekeliling mereka! Mereka bukan sahaja membahayakan diri sendirik! Tapi semua orang! Haduhhhh.... Apalah yang best sangat korang nih merokok ek? Cube lah korang tengok organ organ dalam badan korang, apa dah jadik? ROSAK! BURUK!...


Pesanan buat mereka yang merokok dan bakal merokok ! 

Berhentilah sebelom nafas korang diberhentikan,
Sayangilah mereka yang menyayangi anda,
Jangan mulakan benda yang orang lain nak tinggalkan,
Kerana semua adalah hasutan syaitan tidak berpada!

Pendapat kite mengenai mereka yang merokok nih . . .


Mereka yang merokok = orang yang hisap rokok,
Bukan organ dalaman sahaja yang burok! Fizikal pon burok!

Bibir berkerut kerut menyedut asap curut,
Pipi merengkot rengkot menggayakan asap bercopot copot,
Gigi berkarat dek hidangan bahan kimia yang sarat!
Jari jemari kasar memegang batang yang dibakar,
Mata kuning,
Kulit kering,
Baju berlobang dek salah pegang!
Pengotor buang puntung berterabor!
Rela dikutuk badan berbau busuk!



Sekian terimakasih! Berhentilah weyhhh!!!!!

Baca sini jugak! ------> Kemarahan Yang Tak Terbendung!

Die ketuk pintu bilik, tolak tolak, lenguh tahan!

Assalamualaikum....


Second time, hari Sabtu lepas, kite mimpi lagi. Kali nih, die tolak tolak pintu bilik kite masa tu dengan akak kite. Kitorang nih berpeluh peluh gigih menahan pintu tu, tapi die lagi kuat! Yang peliknyer, si dia nih pakai tudung! Huhuhuu.......

Tapi, bangun pagi tu kite tak cite kat sape sape pon, melainkan bagitau kat adik kite, masa sarapan cekodok bilis kat umah, "Angah mimpi hantu malam tadi". Tapi die cite pasal mimpi die pulak dah. =.="

Rupe rupenyer, siang tu, hari Ahad, akak kite ade job, amik gambo pengantin kat satu tempat nih, balik2 die cite pasal pengantin tu kene buat dek orang. Huhuuuu.... Sian and menakotkan! Mak pesan macam macam kat kite. =.='

Harap dijauhkan lah.....

21 March 2011

Maxis vs Celcom

Asslamualaikum...







Ermm.... sape la makhluk yang tak pernah dengar and  tak pernah nampak kedua dua perkataan  and logo kat atas tu ek? Syarikat telekomunikasi terhebat zaman ini. Hahahaaa.... Tapi kite ngah bengangkan kedua duanya.... aiyook!.......

Sejak 7 tahun berjinak jinak dengan telepon bimbit, boleh dikatakan lebih dari 5 kali jugaklah kite menukar nombor talipon! Hahahaa..... Saje  je buat kawan kawan semua alert dengan kehadiran and kehilangan kite! Heheheee...... Ingatkan dah tue tue ni xde lah kes menukar nombor talipon lagi, rupenyer terpaksa membeli lagi! Hahahaa.... Dalam kes nih, bukan tukar lah, tapi tambah, tu pon untuk sementara jerk, pasnih pakai balik yang asal! Sebabnyer..............

Tulaa...... depa dok call offer postpaid, hampa dok gatai gatai nak terai gak.... sekali pakai! Baru hampa tawu na........ yang hampa tak mampu! Hik3....... Actly, mule2 tu, bulan pertama, bulan kedua, bulan ketiga sumer ok lah, tak lebih dari limit.... Masa nih telepon bimbit yang dah pakai  lebih 5tahun tu lom rosak lah.

Sekali masuk bulan keempat dah mule banyak, then turun balik, then naik balik! Hahahaa.... Kirenye bill bulanan sentiasalah over the limit! Hahahahaa..... apelaaa...... Ni penangan telepon bimbit yang canggih lah nih! Ceh telepon canggih manggih pon orang bagi sebabtu asikla dok godek godek. Asal boring boring jerk  laju je tangan menggodek hape hape, alih2 bil naik 60, pastu 80, pastu 100 pastu tros takleh nak call out n msg langsung! Hah! Baru kau tahu!..... hahahaa... gelakkan sama dia! =D

Jenis manusia nih tak reti duduk diam, henpon takde credit tak senang dudok! Sanggup beli nombor baru! Semata mata tamo terputus hubungan dengan orang orang kampong semua! Hahahahaa.... maklomlah, ratu cantek kampong kan, ade ade saje yang mencari! Okey, tu tipu jerk...ngeh3...berangan tak sudah! Hahahaa....... 2 je orang yang selalu kite tak putus putus berhubung setiap hari, emak dan encik tunang. Tak boleh lah hidup tanpa mesej mereka nih! Sunyi!

Pastu, konon konon tamo bill telepon bimbit nih banyak sangat, niat dihati baik suci murni, beli lah Celcom Broadband.... Dengan wang pendahuluan RM100 kite membawa pulang modem putih lagi berseri sesuci minyak masak murni. Mengikut kata SA Celcom tu, katenyer RM100 adalah wang pendaftaran, bulan seterusnya bayar mengikut pakej, iaitu RM68 setiap bulan!

11hb lepas, kite gi lah Celcom Center kat sebelah Cosmopoint Muar tuh, alih alih die kate RM100! Apakah??? Hadoiyai...... Ko tipu ako ke budak???

Dah malas cite. Korang tau tak kenapa kene bayar RM100 tu lagik ek???

Contest Senyum Paling Ceria

Hai sumer......... hehehee... Petang nih nak ceria ceria sikit walaupon pagi pagi dah rasa sangat sangat down! Punye lah lama tak jenjalan, hari ni saje curik curik mase nak berjalan jalan bersiar siar sampai terjumpe satu contest yang best nih!......

 
 
Hehehee... excited giler nih nak join, sebabnyerrrr...... korang tengok jelah gambo kat bawah nih!
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;
 

Hahahahaa...... Gelak sampai nampak gigi gigi geraham yang bertampal tuh! Hahahaa...... Memang ceria sangat sangat masa nih! Siapa tak seceria nih? Bila cinta yang dah 6tahun berputik berkembang mekar kemudiannya dibuktikan dengan ikatan pertunangan. Memang sangat sangat happy! Rasanya ni lah gambar senyuman paling ceria! (eh ehh tetibe rasa ni bukan senyum dah nih, dah macam bergelak sakan!) Hahaha... Takpelah, suke suke je nak join contest nih =D

Kak Dot sikaki peserta contest, Azie sisenyuman menawan, Aufa  simonster cumel, mangsa contest kali nih!  =D Hahahaa..... Babai!

17 March 2011

Tolonglah Percaya . . . [ merayu nih ]

Assalamualaikum....

Rasa bersalah teramat sangat pabila tidak menyentuh blog beberapa lama. 

1. minggu lepas adalah minggu emosi tidak menentu.
2. weekend pegi hantar tanda bakal biras [ bakal adik ipar punyer bakal isteri ]
3. minggu ni sibuk nak wat soklan midterm bebudak [ padahal tak sebok mana pon ]

Kadang kadang jengah blog pon rase sayu sangat, tak de kurang yang berkunjung, gi BW pon kengkadang tu pon x sempat nk tinggal komen and baca mana yg sempat jerk. huhuhuuu..... rindu kat kawan kawan sume...... T_T

Ermmm....... harini semangat nak update jugak! Sebabnyer...... Mood dah baik! Yehaaaaaaa!!! =D Walaupon ngantok ngantok ayam, gigih jugak nih on laptop nak berkate kate lam rumah dot dot nih! Hihihiiii.....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pagi pagi tadi, telepon opis berbunyik, menandakan ade interkom samada daripada pihak admin, marketing atau big bos! Kite yang dok sekangkang daripada telepon nih opkos lah jadik operator khidmat masyarakat kat opis tuh! huhuu.... dengan lemah gemalainya kite menjawab :

Kite : helooo
Die : lemahnyerr suare
Kite : hehe *org tengah syok wat keje, kaco lak* 
( mase tu ngah ralit dok wat notes untuk student )
Die : kak zue ade tak
Kite : takde, die masuk petang.
Die : owhh... takpelah. ermm... nurul, awak gi mana2 tak sabtu ahad nih? nak ajak gi ........... 
(kite xdgr jls gi mn, tp gi wat road show lah, ikot dak2 marketing)
Kite : owhh... esok balik muar, nape x ckp awal2....
Die : laa... yeke....
Kite : ha ah, mak dah call
Die : heee.... mak ke sape...... dating ehh....
Kite : eh takdelah......
Die : heheee......

Ermm..... Kenape ek sumer nak pikir kite ni asal balik muo nak dating, asal dating balik muo. huhuhuu... Padahal boleh jerk kite dating kat Seremban ker... kat KL ker.......kan? Hahaa... Tipu lah tu dating kat KL, tak penah pon! ngeeeeee~

Haaa..... korang sumer ape tahu? Hari Isnin haritu, kite MC, then pagi pagi Selasa barulah kite balik Seremban, tros masuk opis. Pagi pagi Rabu mak kite dah mesej, jam 09:03am berbunyi begini, "Angah bila balik mak nak rebonding".  Then, sambung lak cakap kat tepon, "nanti hantar mak tau, mak dah tanye ayah, ayah bagi....alaa... tapi ade keje kawen Sabtu tu, takpe2 mak gi awal sikit, pastu angah hantar mak.bla bla blaaaa......."

Korang tau tak? Mak kite nih, pantang je Sabtu Ahad, ada ada saja die punyer planning gi situ lah gi sini lah ngan anak dara die nih. Kite lah tukang ngantor nyer pon.... Adik adik laki? Mane ngam, mesti lah nak kuo ngan anak pompuan ye dak? Adik kecik? Mane ade lesen, baru darjah enam! Kakak? Ada baby... Ayah? Ermm.... Mak dah selalu dating dengan ayah, weekend die nak dating ngan anak dara die pulak! Hehehehee......

Kite?? Dating?? Owhh... Bukan tak dating langsung, kadang kadang tu curik curik masa gaklah, konon konon nak repair laptop lah, nak gi cuci kete lah, hantar kuih or lauk umah FMIL la. haaa.... mase tu baru lah kite gi nyelam sambil sambil minum fresh oren and makan chicken chop! hahahaa........ Alaaa... kadang kadang tu kalau si dia ajak kua, kebetulan takde pape planning dengan emak, baru lah kami dating. Mana ada kite balik muo semata mata nak dating ngan si dia! Tolong lah paham eh korang, tolong lah caya. Kite bukan nak nipu or nak ngelat! 

Selalu sangat orang pikir kite balik tetiap minggu sebab nak jumpe mata air! Huhuuu... Sedih tau! Kite balik sebab mak kite... Sebab mak kite suruh, sebab mak kite ada hal, sebab mak kite suh anta gi memana, sebab mak kite rindu (eh yeke?)


 Mak kite yang kite sayang, cumel tak? hihiiiiii~


Ermmm.... Haritu masa gi Kuantan, semua saudara mara si dia (bukan semualah) tanye, kite camne, nak kawen nanti camne, dok jauh bla bla bla... Sedih tau kite,  balik tu kite bincang ngan mak, sampai kite pikir nak carik jerk keje kat kilang kilang kat muo tu, jadik kerani ke ape ke, asalkan dekat sana. Bukan apa, dapat jugaklah cut cost daripada berulang tetiap minggu kan?

Mudah mudah ada lah rezeki kite kat sana.

16 March 2011

Masih dalam tempurung busuk.

Mengapa sukar menerima maaf dan melupakan kesalahannya?

Ini ujian Nya, kita perlu bangun dan berdiri bukan hanya menunduk memikirkan nasib.

Tetapi, patut bersyukur kerana Dia masih mengingati kita dengan memberikan ujian ini kepada kita, supaya kita cepat tersedar dari lamunan.

Mungkin juga ini balasan daripada apa yang telah kamu lakukan dulu.

Buka lah hati, lapangkan dada, ampunkan salah, terima kata maaf, buka buku baru, sedia menerima, apa yang telah terjadi.

*masih mencuba dan terus mencuba hingga berjaya.

10 March 2011

Terima Kasih Semua!

Assalamualaikum.....

Hai semua rakan seperjuangan dalam alam maya dunia blogging ini! Minta maaf yea sesape yang jengah rumah dot dot tempat kite berkate kate nih sepanjang seharian semalaman semalam! Kerana tiada entry terbaru untuk menjamu anda! Maaf sesangat . . .  T.T

Kepada sesiapa yang sedia maklum tentang keadaan tuan rumah dot dot nih pada hari sebelum semalam seperti yang telah kite cerita dalam bilik ini, mungkin telah memahami, tapi yang taktahu apa kena dengan tuan rumah ni dalam masa seharian sejak kelmarin, harap dapat lah jengah sekejap kat sana. huhuhuu... Maaf sangat sangat yea kawan kawan semua!

Harini, pagi ni, bukak bukak je pintu rumah dot dot nih, kite tengok jumlah follower dah naik, apakah??? Sedangkan semalam takde entry langsung untuk menjamu anda, tetapi anda masih sudi untuk mengikuti dan menumpang keretapi balek muo tu kan! Sebab tu lah kite sayang sangat kat korang sumer! Sayang lebihhhhhh sangat! Mmmmuaaaahhhhh!!! Terima kasih semua!! Nanti ada masa kite akan jengah semula kunjungan kalian yea!.....

Rupa rupanya, baca kat shoutmix, ada yang kata, jengah dari Blog Of The Day yang dibuat oleh Encik Meuz tu, tak sia sia. Terima Kasih yea Gulai Tempoyak Ikan Patin!

Peace!!! Terima Kasih Semua! Sayang korang! ^.^



08 March 2011

Mainan Tidur Yang Mengerikan ! ! !

Korang! Korang penah mimpi hantu tak??? Setahu kite lah kan..... Selama 20lebih  tahun (ceh tanak bgtau tu, doploh bape, hahahaa) kite menjalankan rutin bangun tido bangun tido, pejam celik pejam celik lah kan! Kite tak penah pon mimpi hantu tau! 

Tapi, malam tadi, atau malam semalam lah, bersamaan hari Isnin malam Selase, kite bleh mimpi hantu! Hish! Menakotkan tau! Cite die cenggini, kite tak tau lah kite baru balik dari mana masa tu, tapi kite lalu lah kat simpang kampong kite tu, ngah drive sensorang nih. Masuk je kampong, si pompuan berambut panjang berjubah atau berbaju putih dok berdiri tegak kat area simpang tuh!

Apelagi, kite yang dah sememangnya penakot giler giler nih, menjerit! tapi tak klua suara, nak sebut Allahuakbar pon suara tersekat, tak klua langsung! Ternganga! Tangan keras! Tak boleh nak kawal stereng! Nasib baik tak masuk parit! then pk pk nak sebut ape lagi, nak sebut Lailahaillallah, agak boleh tapi still suara takmo klua!

Macam nak nangis! Tibe tibe dengar suara die dekat belakang, die dah dok lam kete??! Lagi lah nak jerit kuat2! Tangan ngn leher dah berurat dah nih! Tapi still suara memang tak kluar langsung!!!

Pastu tatau ending die macamana, dan taktau macamana sedar. Tapi memang menakotkan! Tak sukerrrrrr!!!!!

* Kite try search 'pontianak' kat google. konon2 nak buh gambar nak tunjuk kat korang camne hantu yang kite nampak tu. ish, baru nampak dua tiga gambar, kite dah seram! taknak lah weyh!!! kite ni bukan berani pon, tengok gambar pon takot. Hantu Mak Limah Balik Kampong tu pon kite tak tengok lagi tau! hahahaa... kolot betol kan? =D

** Nak carik gambor pontianak kua plak gambo 'anak pontianak'! Apakah? Hahahaa... Habis tercemar mate kite tau! =p

Emosi tak menentu...

Allah Maha Mengetahui,
apa yang kulalui
setabah mana diriku ini
sekuat mana iman di hati
segoncang mana nafsu diri
sehebat mana ujian diberi
sesabar mana untuk kuhadapi

dalam menempuh liku liku kehidupan penuh pancaroba
dalam menjalani dugaan belipat kali ganda
dalam menghitung hari hari
dalam keperitan ini

menelan segalanya
menggumam kata kata
menangisi berita
perit terasa
beban di dada
rasa terluka

tanpa darah
tanpa arah
tanpa terlihat zarah zarah

tapi tetap harus kulalui
tetap perlu kujalani
tetap pasti kutempuhi
tetap akan ku teruskan, pasti!