28 February 2011

SAYA NAK HADIAH DARI MOMMY

Ahaks! last2 minute nih, kene tagged plak ngan Kak Dot kesayang kite! hahahaa... so sebelum balek, cecepat wat.


Okeh, nak jemput, Kak Azza, Eyna Azmi dengan Farasakura. Huhuu...sape sape jela yang sempat! Just nak cukupkan syarat.

Bloglist Anastasyea Bulan Mac 2011

Assalamualaikum...



Ahaks! Tak jemu jemu asik nak join bloglist je ek? Hahahaa..... Maaf kat semua! Cite ape pon takde...

Yang anjurkan bloglist kali nih  http://www.anastasyea.com entry die kat sini sampai 3 Mac 2011.

Chinese New Year | Yee Sang

Assalamualaikum...



Haaa... Pas dah habis persembahan Tarian Singa yang gatal + miang tu, kitorang ade jamuan, dan semestinyalah ada Yee Sang kan? Dah kate Raye Cine.... tak gitu? hahahaa........ cer cite cer cite, amende tu???


Okeh, dipendekkan cite la eh, Yee Sang nih datang kat key ell Kuala Lumpur, dekat dekat area tahun 1950an laaa.... Di mana, depa ni sajikan lepas hari CNY tu, lepas derang bukak balik restoran derang, then tu lah yang derang dok sajikan makanan nih sebagai pembuka selera untuk menambah tuah untuk tahun depan pulak!


Haaa..... Makanan nih biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah especially, ikan salmon, then campur lak ngan potongan potongan halus sayur-sayuran dan macam macam jenis sos dan perasa dan jugak ramuan ramuan lain. Biasanyalah, mende mende alah makanan yang ade lam Yee Sang ni adalah seperti 
ikan salmon segar, lobak putih, lobak merah, daun limau, daun parsli, kacang tanah tumbuk, biji bijian bakar, keropok udang atau udang kering goreng, tepung lima rempah, dan kuah die tu biasanya dibuat dari sos plum.


Melambung Yee Sang atau dipanggil Lo Hei merupakan adat resam Tahun Baru Cina kat Malaysia dan juga Singapore. Di mana semua saudara mara berkumpul kat keliling meja pastu derang lambung lambung cebisan ramuan tadi ke udara dengan penyepit, sambil melaungkan ucapan tanda bermulanya tahun yang makmur. Ia juga melambangkan Kemewahan, Kemakmuran dan Kesuburan!


Kite dah lambung Yee Sang, kire kite dah makin subur lah camnih! Hikhikhikk........ Papepon, memang pengalaman yang best lah dapat join aktiviti macam nih! Hidup 1 Malaysia! =D

Babai sumer!!!
Nak tahu dari mana asalnya Tarian Singa??? Sila [ tekan sini ] 
Info diolah khas dari kite yang dipetik dari Cik Wiki Wiki Lala!....... 

Sekian, Wassalam.....

Jangan Merendahkan Orang Lain | Mencela | Mengejek

Assalamualaikum . . .

Semoga hari ini lebih baik dari semalam, dan hari hari yang lepas. Semoga hari hari yang mendatang membawa keceriaan kepada sekalian umat manusia. Semoga kita semua dalam kehidupan yang aman dan tenteram. Semoga yang buruk kita jauhi dan yang baik kita kutip satu persatu supaya dapat kita memperbaiki diri. Setiap umat-Nya pasti ada yang lemah, jadi, yang kuat bantulah membangkitkan yang lemah dan yang lemah cuba memperbaiki diri. Yang kuat jangan merendahkan kaum yang lemah.

"Hai orang-orang yang beriman, janganlah sekumpulan orang laki-laki merendahkan  kumpulan yang lain, boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jangan pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yang  direndahkan itu lebih baik. Dan janganlah suka mencela dirimu sendiri dan jangan  memanggil dengan gelaran yang mengandung ejekan. Seburuk-buruk panggilan  adalah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barangsiapa yang tidak bertaubat,  maka mereka itulah orang-orang yang zalim." (Surah Al-Hujuuraat, ayat 11)

Marilah sama sama kita memperbaiki diri. Entry kali ini sebagai peringatan untuk diri sendiri khususnya dan untuk kawan kawan semua amnya. Ups! Bukan nak MASUK CAMPUR tau!... Kite masih mentah dan tatau ape ape, MINTA MAAF yea! ^,^

27 February 2011

Pasal Masak pon nak GADOH kerrr ? ? ?




HUH !


Gambar | google.com
 
Hurmmmmmm.................................
------------------------------------------------

Angah masak sayur harinih.

Okeh, sayur apa?

Kat peti ais tu ade peria, masak ngan telur.

(kua kan peria nak prepare untuk masak)

Masakla sawi tu. Dah lame dah. Kang tengoklah busuk camtu jerk.

Alahh... sekali sekale nak makan sedap.

(pom pang pom pang, kelepok kelepang!) - sound effect basuh pinggan sambil baling baling.

(simpan balik peria dalam peti ais, tros blah dari dapor, ngadap KatekateKite and meluahkan perasaan)

------------------------------------------------

Sedapkan kalau masak macam nih? T.T

Gambar | google.com
Sekian, Assalamualaikum........

Chinese New Year | Singa Yang Gatal + Miang ! ! !

Assalamualaikum semua!!!........ ^__^

Okeh, sambungan daripada cerite pasal Tarian Singa tu...... Kelmarin, hari Jumaat bersamaan dengan 25 February 2011, kat kolej ade wat sambutan Chinese New Year nih! Wahhhh... Sangatlah meriah okeh! Sumer merahhhhhh jerk! Best plak sekali sekale sume pakai baju same kaler ek? Hehehee......








Bahagian pengurusan jemputlah pemain / penari Tarian Singa untuk wat breakdance Lion Dance kat kolej kitorg nih... Rase rasenyer ni lah first time pengalaman kite dok tengok Tarian Singa kat depan depan mate okeh! Dulu mase kecik kecik beberape puluh tahun yang lalu (ceh, budget dah umo ratus2! hahahaa..) adelah jengah jengah kat taman belakang kampong kite tu wat Tarian Singa nih. 


Haaa..... Balik balik cite kat kolej, Si Singa ni dok lah main joget joget kat luar, alih alih die masuk dalam, kite tengok die dok meleset leset kat colleague kite, kite dah cabot, ketaq ketaq lutut masuk lam Marketing Department, alih alih pas joget joget kat luo tuh, singe due ekoq nih pi masuk lak lam Marketing! Hadoiiii.... berkepit kepit kite sampai terlanggar baby Kak Yani yang baru jerk umo 7 bulan lam kandungan ibu die! Hahahaa.... terok kan kite? Sian baby tu kene himpit ngan Auntie Nurul! hahahaa.......


Pastu Si Singa dua ekoq tadi nek tingkat atas kat Lecture Room.

Haaa... yang nih kite ade amik video depa  dok gedik gedik lam Lecture Room, hampa tengoklah! Die punyer meleset leset tuh, sampai colleague kite jerit jerit! Hahahaa.... Kite cover cover sebab kite tengah record, hahahaa... padahal suare colleague kite masuk lam video tu. Takpelah, layankan jelah ek......



video



Singa gedik dah turun bawah! =D
Tapikan, tak suke laa... geli ngan bulu bulu kembang selalu kat mate die tu... Hahahaa..... Takot pon ade, yelah, takot die naik syekh macam orang yang men Kuda Kepang woooo.... Bahiyah BAHAYA tu!..... Tapi colleague  kite yang Chinese tu kate, kalau yang jantan die memang macam tu, kire die nak membawa watak la gitu! Hahahaa.....

Pergh! first time lah kite nengok Tarian Singa depan depan mate camnih! Memang BEST and menakotkan menggelikan jugaklah! Hikhikhikk......


Lepas singa singa tadi dah habis nari nari, kitorang pon menjamu selera lah! Ape lagi! Haipppp.... Sebelom tu, jangan lupe lagi satu tradisi orang Cina tau! =D

Chinese New Year | Lion Dance

Assalamualaikum . . .


Korang tau tak mane asal Tarian Singa? Okeh, kat sini kite nak cite sikitlah ek pasal Tarian Singa yang selalu dipersembahkan pada Hari Perayaan Tahun Baru Cina nih... Ermm... Sebelum tu... Rasenye belom terlambat kot kite nak cite pasal ni kan? Hahaha.. Yolah, kan kite sume masih dalam mood merayakan Tahun Baru Cina, yang baru saja diraikan pada tiga minggu yang lepas kan? Iaitu pada 3 dan 4 Februari 2011!

Okeh balik kepada soalan asal, jawapannya, Tarian Singa ni sebenarnye berasal daripada bahagian utara China, di mana, dulu depa ni wat Tarian Singa ni untuk hiburan diraja tahu? Haaa.... Kostum depa ni plak biasanya kaler merah, jingga ngan kuning, atau hijau untuk yang betine lah! Bese nyer depa nyer tarian ni lebih kepada akrobatik, yelah.... Untuk hiburan kan?... Haaa... Yang asal dari utara China ni dipanggil Tarian Singa Utara!


Ade lagi satu! Tarian Singa Selatan, yang ni plak melambangkan alam sekitar! Biasanya untuk upacara membuang semangat jahat dan jugak meminta tuah. Yang ni kostum die macam macam kaler, tapi kat kepale die tu ade mate yang lebih besar dari Singa Utara,  ade cermin, ade tanduk kat depan kepale. Warne mate die plak samada merah, putih or hitam. Kalau putih tu nak tunjuk yang singa tu GARANG! WOW! atot itew auw! Hikhikhikkk....


Tarian Singa ni sebenarnya adat orang Asia yang berketurunan Cina. Die dah mule sejak 1000tahun dulu tau! Tarian Singa ni dah jadik adat kat negara negara China, Taiwan, Jepun, Korea, Thailand dan Vietnam. Tapi setiap negara bentuk tarian die berbeza! Tarian Singa yang sangat sangat popular, tu lah yang kat atas tadi tu, Tarian Singa Utara dan juga Selatan.


Gambar kat atas nih sumer, Cik Wiki kate kostum Tarian Singa Selatan sebab korang perasan tak, ada tanduk and ada cermin kat antara mata die tu . . .


Info diolah khas dari kite yang dipetik dari Cik Wiki Wiki Lala!.......  Jom tengok video Tarian Singa yang gatal + miang pulak! Hahahaaa...... =D Pastu, kite lambung Yee Sang pulak yea! :)

25 February 2011

Lucky Draw Ratu Tupperware

Assalamualaikum.......



Pergh! bile nampak jerk perkataan Tupperware tuh, lagi lagi lucky draw plak tuh, hape lagik! Cepat cepat pi lompat lompat guling guling ngale ke umah blog Ratu Tupperware nih!

Walaupon kite nih bukan lah peminat setia barang barang Tupperware, jangan kate tak setia, tak penah pon beli! Tapi dalam hati nih, dari dulu lagik melonjak lonjak teringin nak pakai barang Tupperware! Kenape ek? Ermmm.... Agaknyer sebab tengok design and warna depa tu cun cun belaka kot! Ataupon sebab naluri dah ke arah makcik makcik! Hahahaa..... Eh! Takdelah! Orang mude mude belia pon boleh per pakai barang Tupperware kan kan kann??? Hehehe.... Nak sedapkan ati lerr tu, bluweks!

Huh, teringat mase kecik kecik dulu, selalu je ikot mak gi party Tupperware lah Zhulian lah, macam macam lah lagik! Paling best ade makan makan, hahahaa... Pastu nanti bawak balik senduk lah, ape ape jelah barang barang yang comel comel. Hehehehee.....

So, hari nih, nak join gak lucky draw nih! Walaopon tahu, kite nih selalunyer tak pernah nak dapat kalau bab bab lucky draw nih! Hahahaa... Alaa... Per salah nyer mencuba nasib, ye dak?
Syarat senang giler plak tuh! Just empat jerk perkara kene wat, mule mule jadik follower Ratu Tupperware nih, pastu letak banner kat side bar, pasthree post entry, pasfour letak link kat komen depa! Hahahaa... Kacang badam je kan??? Hihihiii.... Pantas! Dah setel!


24 February 2011

Tempat Best Untuk Shopping!

Assalamualaikum.....

Orang perempuan ni, tak sah kalau tak bershopping kan? Tapi, apa beza orang perempuan dengan lelaki bershopping? Ermmm... Banyak beza die tau! Antaranya : Lelaki tak memilih barang terlalu lama, mana yang berkenan dihati, teros sambar! Perempuan pulak, pasti memilih, menelek, mencuba dan pelbagai  lagi imbuhan 'men' yang digunapakai semasa menjalankan rutin membelibelah seperti MENawar! :D 

Lagi, lelaki jarang kot menghadap PC / Laptop semata mata nak jalan jalan pusing sane pusing sini belek sane belek sini bukak sane bukak sini semata mata nak mecari sehelai baju atau seluar!

Berlainan pula dengan wanita, mereka ini makhluk yang sangat penyabar tahu! Hehehee... Penyabar dan mampu bertahan lama dalam hal hal membeli belah walau berjalan mengukur shopping complex sehari suntuk! Belum lagi menghadap internet 24jam! Hahaha... Oleh itu tak dinafikanlah kenapa butik butik atas talian kebanyakkannya menjual barangan keperluan wanita berbanding lelaki. 

Tetapi tak dinafikan juga, dalam zaman serba canggih dan berteknologi tinggi ni, tak kira lelaki atau wanita, mereka lebih cenderung untuk membeli belah secara atas talian. Oleh sebab itulah, MissLily Shop menawarkan barangan terutamanya pakaian kepada lelaki dan juga wanita, jadi kedua dua jantina ini tidaklah didiskriminasikan dalam hal ini. Di samping itu juga, ia memudahkan lagi golongan wanita untuk mencari atau memilih dan seterusnya membeli hadiah untuk pasangan atau adik beradik masing masing sebagai tanda penghargaan! Wahhhh.... Menarik bukan?

Dengan jumlah pengunjung seramai *23,293 orang di dalam FB Fan Page MissLily Shop ini, telah membuktikan bahawa butik atas talian ini telah berdiri kukuh selama lebih satu tahun! Ia juga merupakan kedai berdaftar tau! Jadi jangan risaulah untuk membeli belah di sana! MissLily Shop juga bakal menayangkan menemui kita semua melalui majalah terkenal kalangan remaja di luar sana! Iaitu Majalah Remaja dan juga Dara.com! Terbaru, MissLily Shop akan menerjah UUM Sintok!

Sebelum ini juga MissLily Shop pernah membuka booth di Majlis Konvokasyen IPG KSAH.

Apa yang membuatkan MissLily Shop ini sangat popular dan digemari oleh pembeli pembeli tegar atas talian ini adalah kerana, butik ini sangat memahami dan menyayangi customer beliau dengan memberi pelbagai rebate dan juga kadang kala tidak mengenakan sebarang kos penghantaran langsung ataupun  dengan hanya membayar RM2 untuk postage fee!




Okeh, lepas dah panjang lebar kite membebel bebel konon konon macam pembaca berite yang sangatlah skema tuh! Hahahaa...... Sekarang jom sumer, cuci cuci mate, apa yang ada kat butik MissLily nih! 

MissLily Shop BAGS!!
 Ada macam macam design lah handbag kat sinih! Yang penting, harga sangat sangat lah berpatutan, takde pon yang lebih dari RM60 tau! Sume nyer cun cun belaka! :D

Cardigan pon ada pelbagai jenis dan warna tau!  


MISSLILY SHOP CARDIGAN!
Kat bawah ni pulak lam golongan Fashionista Dress! Tengok tuh! Dah macam polka dot background blog kite kan? Hihihiii.......
♥MISSLILY SHOP FASHIONISTA DRESS♥

 Kat bawah ni pulak skirt, dalam kategori yang sama juga, ada legging dan pants!

LONG SKIRT AND LEGGINGS

Tak lupe jugak kepada golongan lelaki! Ada T-Shirt dan juga jacket!



MissLily Shop Menswear



Haaaaa....... Baju tido pompuan pon ade tau! Kok kalo korang yang laki laki tu nak beli kan untuk wife kannn......  segan segan malu malu miauw nak pi belek belek telek telek kat kedai tu, korang bli jek kat sini tau! Hehehehee..... Cumey cumey gitu! Mesti wife korang suker!  =D

MISSLILY SHOP LINGERIE

Haaaa..... Yang ni plak kite panggil sliper jepon! Hahahaa.... Tapi bukan sliper jepon ni jek yang ade tau! sandal gladiator pon ade tau! Cun cun gitu! ngeeeee~

MissLily Chinelo Concept

♥ popcorn ♥

Eh eh ehh..... Jangan salah anggap lak! MissLily Shop nih tak jual makanan atau popcorn tau! Hahahahaa...... Ni kire album pelbagai lah (pandai pandai jek kite kan?hehehe) Cantik tak popcorn tu? hehehee..... Jangan main main, banyak permintaan tau popcorn nih! =D


Huiii..... MissLily Shop nih rajin gak wat contest! Tapi malangnyeeerrrrr..... Kite tak sempat nak join, sebab dolu dolu tak kenal lagik butik nih! Hehehehee......



Haaa..... terbukti BEST kan Misslily Shop nih?!! Nak bukti lagi best??? Korang leh lah sambung bace kat [ sini ] pulak tau! Jangan luper! Pegi cepat, pegi! Bace sekarang jugak! Hahahahaa... Pakse nih!


Pembacaan lanjut tentang MissLily Shop dan pencucian mata yang lebih jelas ada di :



*Pssss....... Mase entry ni dikarang karang batu karang, angka manusia yang LIKE FB Fan Page MissLily Shop nih dah naik mencanak canak macam ikan belacak tau! 


 Hahahaa... Korang tunggu ape lagi tuh?? Pi lah LIKE and SHARE sane! Pi pi pi sane! syuhhh syuhhh!!! Hahahahaa......... Sebelum tu jangan luper!... LIKE lah kat bawah ni dulu yea.... Hihihihiii..... >.<

Selamat bershopping semua! Like lah kalao suka! =D

23 February 2011

Pencarian Blog Paling Hensem Dan Cantik 2011

Assalamualaikum....


Kite ditagged oleh 019 untuk segmen Pencarian Blog Paling Hensem Dan Cantik 2011 oleh Hikayat Si Luncai.


Pemilihan ini akan dinilai berdasarkan template, susunan widget dan entri si pemilik blog berkenaan. Bukan berdasarkan kejantanan kehenseman atau kecantikan blogger tersebut yea!

Pemenang akan dihadiahkan dengan award dan juga sticky post lam blog Hikayat Si Luncai tu nanti!

Dengan ini, kite nak lah join jugak walaupon tahu bahawasanya blog kite nih taklah tersusun mane pon even entry pon ntah pape jerk! Muahahahahaa..........

Oleh itu, dengan berbesar hatinya kite nak menwarwarkan kepada Encik Muez | Gulai Tempoyak Ikan Patin  dan Cik BlueBerryBun | Khayalan Cek Puteri.

Sekian TerimaKasih! hik3.......

Tak Layan FACEBOOK ? ? ?

Assalamualaikum.....

Hahahaha........Hari ini dalam sejarah kot! Kite tak on FACEBOOK kat opis okeh! hahahaha..... (nampak sangatlah kite nih selalu men FB kat opis, kantoi! ngeh3...)

Memang bersejarah betol! Yolah, kelas pagi and petang. Rehat tengahari, makan sambil nyelam2 BW! Wah! Terror kau Nurul! Dah men BW je ek sekarang? Dah tak layan FaceBook? Muahahahahaa........

Syok gak hobby baru kite nih! Hehehehee.... Sile la geli geleman yea kawan kawan sume........

Okeh, jap, nak bukak FB sebab nak print screen... hahahaa..... perlu ker??? Poyo betol! hahahaha... gelak lah lagi dan lagi!




Ahahahaa.... Sembilan je pon notifications! ahahahaa... Nampak sangat lah tak fofuler..... Hik3.......

Okeh3, Cukup membebel! Jom balek koje! . . . . .  babai sumer!... ngeeee~

Saya Join Bloglist Falia Shazana

Assalamualaikum.....

Harinih nak join Bloglist Falia Shazana. Konsep nyer same jerk macam Encik Meuz Gulai Tempoyak Ikan Patin tuh...

Hahahaa... Disebabkan takde idea and kekurangan mase nak buat entry entry yang bermanfaat dan berfaedah, so kite decide join lah apa apa yang korang wat.. huhuhuu... sadis betol! hahaha.. daripada kite biarkan blog kite nih kosong dan tak meriah kan, so jom sume kite memeriahkan segmen yang dianjurkan oleh Cik Falia nih!.....

http://leyaplusminus.blogspot.com
Hahahaha...... Ni yea Cik Falia, gambo untuk buh kat BlogList awak tu nanti. hehehee.......



22 February 2011

TIMBANG BERAT !

Assalamualaikum......

Hai kawan kawan blogger sumer! Jom kite timbang berat badan blog kite jom! Kepada sape sape yang nak tau samada blog korang tu berat atau tak, lambat ke tak masa yang diambil untuk loading mase kawan kawan lain nak blogwalking kat blog korang tu, bleh la cube timbang kilo blog korang! 

Bukan ape.... Mende ni penting tau! Supaya nanti depa taklah boring bengkak bengkak mate ngan bengkak ati dok tunggu blog korang tuh nak loading. Lagi lagi kalau ade cite best n menarik kan? Mesti depa sanggup tunggu, tapi alih alih hang lah plak. Apelagi??? Tros la ca alip bot! And malas nak tunggu lagi n takde la depa nak bukak lagi. Ye dak???

Ups..... Sorry semua! Mungkin tak layak kot kite nak cakap pasal nih, sebab kite nih baru lah sangat dalam dunia blogging nih, but apa salahnyer kite share share apa apa yang kite tau sesame kan? Ni pun kite jumpe lam blog KosongSatuSembilan [019]. Korang cube lah timbang kat [ sane ] , sebab kite takde penimbang tu! hik hik hik......

Kite dah timbang dah, ni hasilnye! 



Okey tak sume??? Berat tak? Takkan? Kalau ada problem, korang bagitau jelah kite tau! Supaya kite boleh perbaiki kelemahan blog kite nih, supaya korang sume suke! (ceh! macam la ade orang suke ek, huhuhu . . .)
Kite : Berat badan dah makin naik!

Rajin Melampau!

Assalamualaikum......

Wahhhh... Harini kite RAJIN tau! Tak macam haritu, MALAS! hahahahaa......

Rajin pon sebab Terpaksa! Bold di situ yea! hahaha... yolah! Kalau tak terpaksa nak kene wat soklan quiz nih, takde maknenye lah kite nak rajin melampau yang terlampau! Kalau tak buat kang nak kasik depa jawab apa? Soalan takdak! hahaha.....

Elehhh... Poyo nye lah kite nih! Rajin pon sebab BroadBand nih lembab! Cube kalau die laju? Dah tentu tentu lah kite malas gak, hahaha... Bile die lembab, jadiknyer takpayah la nak tunggu die loading sampai bengkak2 mate! Bengkak2 hati! hahaha.....

Tengok! Sementara tunggu die loading 1page, dah siap 15 soklan tau! Sangat best! hahaha.....

Tapi, kalau bab study masih lagi and tetap malas, sebab tu lah kite malas nak sambung master, ni lah sebab utamanya, malas study ya amat!

hohohohohooo.......... (tukar bunyik sebab dah banyak sangat 'hahahaa...')


Acececee.... Ni konon konon rajin lah nih... Wat group discussion lam kelas sambil ditembak oleh classmate. Weks! Muntah! hahaha... Gambar korek korek lam fail lama lama.....


Ni plak konon konon bukti kerajinan malam ni lah eh??  Haaa... Bagus! Upload sebelom Quiz dijalankan ek? Pastu dak dak nih download kang, sume dapat markah takbleh blah pandainyerrrr mereka! hahahaa..... Alaaa... Ni pon sebab depa taktau kewujudan KatekateKite nih (dengan yakinnyer!)