14 April 2011

Hobi Kumpul Sampah ?


Assalamualaikum . . .

Sape ajer lah yang ade hobi mengumpul sampah ni ek? 

Nak ke korang pi mengutip sampah dekat tempat sampah?

Sanggup ke korang nak semak semak kan rumah dengan sampah sampah ni semua?

Apa faedah mengumpul sampah?

Dapat duit ker?

Malas lah main main dengan sampah!

Ei, geli lah!

Buang je lah dekat tong sampah sana! (penduduk taman perumahan atau pangsapuri)

Hish! Gi bakar kat belakang umah! (orang orang kampung)

Lebih teruk, buang kat parit depan tu!



Haaaaaaaaaaaaaaaaa..........

Jangan lah macam tu geng! Pekata buang elok2. Lebih elok lagi kalau korang kumpul sampah sampah tu.

Sampah terbaik selalu ade kat umah korang yang leh korang kumpul - tin susu, tin sardin, botol twister, kotak kasut, surat khabar, tin air berkarbonat, kotak telur, kotak ubat gigi, botol mineral, tupperware lama yg dah tak pakai, baldi / besen / bakul pecah, macam macam lagilah yang leh korang kumpul, kalau taip kat sini sampai 2 hari 2 malam pon tak habis tau!

Tapi.... Kenapa lak tetibe kite nak cite pasal sampah nih? Haaaa... Jangan taktau, hobi kite mengumpul sampah tau! hehehee... Nak malu apa? Jiran jiran sume tau, kalau kite balik, sebulan sekali mesti kite akan buat aktiviti aktivi memunggah sampah sampah yang dah kami sekeluarga kumpul!

Hobi ni mula dengan kite punye idea lah! Sampaikan mak pon terikut dan 1 rumah sangat menyayangi sampah! Sekurang kurangnya dapatlah menjaga alam sekitar, betul tak? Yelah, kami duduk kat kampung, dimana sampah memang dibakar, jadi ada kesedaran disitu, kami mula kumpul sampah2 yang boleh di recycle.

So setiap bulan kami akan hantar jual. Bukan sahaja terhad kepada sampah di kawasan rumah sahaja, sampai menjadi tabiat.

Kite - dekat rumah sewa, kumpul2 bawak balik kampung.

Kakak - kemas ofis, kotak2 kertas2, bawak balik rumah, kumpul.

Mak - pegi kebun, jumpe botol2 racun bersepah, bawak balik rumah, kumpul.

Kami dah terbiasa! So, sesiapa yang kenal - kawan, saudara, bakal suami, bakal adik adik ipar, bakal besan mak ayah kite, jangan malu pulak dengan keluarga kami yea! =D



Hehehehee.....

Eh, panjang benor cite kan? Jom layan gambar aktiviti kite last weekend! =D




Kutip dari belakang stor yang mak simpan . . .




Kumpulkan dulu semua  . . .



Baru asingkan - yang ni kertas + kotak pizza pon ada + kotak laptop + kotak kasut + blabla . . .



Yang ni - tin tin susu adam + segala macam tin !



Barang plastik - botol minyak masak + minyak tuti (betol ke eja nih) + minyak hitam + bedak + syampoo + shower gel + tupperware lama + bakul  . . . 



Kotak kotak nih dah terabor kene terbang dek angin !



Dalam kereta ayah (dah macam stor kete nih sebab tak bergerak) 
kertas +  kotak yang akak bawak balik dari ofis die.


Susun masuk dalam kete . . .



Kete ayah jadik mangsa! Sebab bonet besar berbanding BabyShiro kite!



Aluminium !



Dah sampai, ade pekerja tolong bawak keluar semua barang, 
but, kite tolong lah jugak, pompuan kot pekerja tu . . . (kesian)



Eh! Dak kecik nih memang pantang tengok orang pakai tudung, laju je nak ikot! =p
Mak pulak, nak ikot sebab nak ajak pegi minum cendol lepas hantar barang tu! 
 "Nurul taknaklah mak! Nurul tak mandi lagi, dengan pakai baju tido"
"alaa jomlaa....."
(tanak mak kecik ati, ikot jelah! padahal hari Ahad tu, dulik hape! takkan asik nak kua cecantik wewangi, skali skale kua dgn selekeh selebet! barulah tak hipokrit! haha)



4.0kg [sebut : empat kg] bukan 40kg tau! haha . . . ni plastik.



Calculate ! . . .



Sape nak bagi duit nih sesaje??? Dengan Hobi mengumpul sampah pon dapat duit tau! =p



Total . . .



Hahaha... Sorry kamera tak berkualiti . . .



Amacam??? Jom SAVE THE EARTH ! 
 Dengan RECYCLE barang barang sekitar kita! =D






Kite : Seronok dapat bantu selamatkan bumi kita !

19 yang berkata kata:

mysara said...

wah..bagusnya u all 1 family...

mai n family ada gk wt cm ni...tp xslalu...

jeBateja said...

wahhh...kita sama lah...suka kumpul....ahakz....tapi tak le banyak jenis mcm hang.....ahakz

Anonymous said...

bek kmpl besi...hehe (zee)

KatekateKite said...

mysara :

hehee.....

hobby sampingan... =D

KatekateKite said...

jebat :

ni byk sbb dh lm kot kumpul.

kami keluarga besar, sbb tu byk brg2! =D

KatekateKite said...

zee :

besi pon ade ape!

eleh, zee tu dpt besi (secara haramkan?) =p

Mr.Ein said...

huii..bagusnyee.. susah mau jumpa org mcm ni..
mr.ein tabik spring :)

KatekateKite said...

Mr. Ein :

heheheeee....

thank u! =D

MaMa CyDa said...

ha .. pe kate angkut skali yg kat opis nih .. alaaaa yg kat bilik rahsia tuh ngehngehngehngeh. ..

kena tag join contest di sini ...
http://cydaacmecontest.blogspot.com/2011/04/6th-anniversary-ga-kakyongcom.html

KatekateKite said...

Mama Cyda :

haha.. nak mengangkut tu tatau camne! =p

banyak sesangat!

Nurulizzah Hidayah binti Musa said...

baguslah awak =) kalaulah semua penduduk bumi ini berkelakuan seperti awak bersih dan aman bumi ini. TQ

aliarosli said...

yeayyyyyyy,save our would

belanje la

banyak dapat tueeeeee

jeBateja said...

hang keluarga besar....tak besar pun...kurus jerk nampak...ahakz

Qaseh dalia adelia said...

wah bagusnye dear ..huhu alhamdulillah bersih lah alam sekitar

Sophie Al-yahya said...

wah bagusnyaa..kalau semua family macam family awak lah, memang bumi ni mesti tak macam skrg.huhu..

edi_fm32 said...

klu jual dpt duit..dlu mse bdk2,sy kump botal2 pas2 time hjg minggu de tok peraih dtg beli ng lori..mse tu.3botal kaca dia byr 20sen..

KUREKURE COMEL said...

bagusnya...mina pulak sayang nak buang..huhuhu...

suka bebenor simpan....hehehe...

FARISZ@AZ.Com said...

Penjimatan barang terguna dan alam sekitar terjaga.Bagus sebab jika dibiarkan plastik dan tin terbuang macamtu saja ia rosakkan alam sekitar lebih2 lagi ia bukan bahan mudah report.

FARISZ@AZ.Com said...

reput