02 March 2011

Terhegeh Hegeh Lah Korang Nih Kan?!

Memang terhegeh hegeh! Terhegeh hegeh tu ape ek? Lam Kamus Dewan ada tak maksud hegeh hegeh tu? Hahahaa... ntah la! Kite malas nak check, sebab kat opis nih takde Kamus Dewan, kat umah sini pon takde, kalo kat Muar tu adelah!....

Ermm... Bagi kite kan, hegeh hegeh tu ade dua maksud, atau dua tempat penggunaannyalah!

Situasi pertama :

Ish! Ako tak selese lah ngan Si Minah tu, kenape ntah, die dok hegeh hegeh kan aku, nak kate aku ni hensem tak, nak kate macho tu ade sikitlah kot, berpelajaran? hmmmmm, takde maknenyer lah!

Ataupun,

Wey Biah! Ko rase ako ni macam hegeh hegeh ke kat Si Amat tu ek? Yelah, ako call, die ckp die bz, ako mesej lagilah! Tak balas.... Balas pon, 'ok', 'dh tb', 'ngah mndi', 'mkn jp'.... Die tak kesian ke kat ako ek?

Situasi Kedua :

Weyh! Ko ni kan, jalan terhegeh hegeh, kang tutop lak Pejabat Tanah tu, ako nak bayau cukai nih! Jap lagi nak bayau saman plak kat trafik tuh, pastu nak bayau bill kat TM Point Tinggal kang baru tahu!

Hahahahaa....... Nampak tak beza die? Mungkin korang ade lagi contoh contoh penggunaan perkataan hegeh hegeh ni kat mana mana keadaan? Tapi, harinih kite nak cite sal situasi yang kedua!

Korang nih, kalau yang memandu ker, yang menunggang ke, yang mengayuh ker, yang macam macam lagilah me.... kan.... korang janganlah terhegeh hegeh! Especially, kat sini kite nak cite pasal pemandu pemandu kat luar sane. Bukan apa.... Dalam panduan pemandu berhemah pon, memang ada point yang mengatakan  bahawa korang perlu Memecut Pada Masa. Okeh maksudnye kat sini, bile lampu dah hijau, korang cecepatlah memecut tau! Janganlah dah hijau tu korang baru nak turunkan handbrake, baru nak masuk Gear 1 atau barulah nak masuk Gear D kan? hahahaa....

Pekata, yang terbaik sekali, kalau korang rasa kete korang dok depannnnn sekali, better korang sentiasa dalam keadaan yang bersedia, okeh? Jangan termenung, jangan berkhayal, jangan cakap lam phone, jangan usha mamat motor besar tepi korang atau awek lam MyVi sebelah, semasa lampu merah, okeh?


Lebih baik sekali kalau korang yang dah biasa lalu jalan tu pergi and balik kerja, korang  hafal perjalanan lampu isyarat tu camne! Okay tak? Korang tengok, pas kiri jalan, kanan pulak, pastu, depan, pastu korang lak jalan kan? Haaaa.....Lebih kurang camtulah! So, daripada situ, korang leh la sentiasa lebih bersedia bukan?

Bukan apa sayang, bukan semua orang nak balik kerja dengan lenggang kangkung macam Hantu Mak Limah Balik Kampung Mak Minah balik pasor bli kangkong kan? Ada yang belum Solat Asar, ada yang nak tengok Gadis Semasa Sunsilk, ada yang tak tahan nak terkencing! So, better kite memecut bila lampu merah bertukar hijau tau! 

Semua Gambar | Encik Gugel

Hahaha... Actually, nih bukan lah entry nak marah marah orang.... Ni nak menyedarkan semua pemandu kat luar sana, yelah kite tak boleh pentingkan diri sendiri kan? Kita kene fikir kepentingan masyarakat sekeliling, ye dak? Hehehehee......
Sesungguhnya, ingat mengingati tu kan amalan kite semua? ngeeee~

14 yang berkata kata:

KUREKURE COMEL said...

hehehe...mina pun kdg2 hangin gk...
kalo lmpu dh hijau tu...kemain lmbt nak gerak...lepastu asyik ter brek brek je..aduuhhh..sabau je la...hehehe

KatekateKite said...

tula mina... paling panas bile kene tunggu lagi 2 3 kali lampu merah sebab depa lambat.huhuhu.....

JIJI YU said...

ni sume sbb mntaliti rkyat kiter

KatekateKite said...

Yup! Betul tu! Setuju ngan Jiji Yu!
So, kite kene ubah cara pemikiran kite yer kengkawan sumer! huhuhuu...

Qaseh dalia adelia said...

Terhegeh2- hdung xmncung pp trsorong2 hik2

terhegeh2 lembap ngat jalan n bawak kete.. So time lmpu dah nk agak2 hijo tu sedia pecut haha...tp biarlah selamat(cian saye tpksa online gne fon nk bls jejak hik2 kang majuk mati den)

zero said...

haip!! pandu cermat jiwa selamat.. hehehehe...

Cekodok said...

tengok dok main sms tu.. tak perasan lampu dah ijau.. ehh.. bukan gua ok

KatekateKite said...

zero, cermat pon agak agak lah kan? jangan sampai terlalu cermat.hahaha.

KatekateKite said...

cekodok, kite pon men sms gak! tapi sentiase alert tengok depan! hahaha...kantoi! ;p

deeya said...

eh ! bukan ker lampu ijau tuh jalan cam biase .. lampu oren tukar gear , lampu merah pecut . bukan eh ?? ngheee *kene saman lnggar lmpu merah 300 hengget :'(

KatekateKite said...

deeya! lampu merah pecut?? hang pecutlah...kang kete lain datang dari arah lain kang haaa..... dah kene saman ke?huhu.....

*kite selalu pecut bile lampu kuning! >.<

KatekateKite said...

haaaa..... setuju ngan qaseh! =)

Zue Cancer said...

takpe....tu da 100 follower ok la tu..keep it up sis :) nice to meet u

KatekateKite said...

ZUE : hehehee... thank u zue! :D