28 February 2011

Chinese New Year | Yee Sang

Assalamualaikum...



Haaa... Pas dah habis persembahan Tarian Singa yang gatal + miang tu, kitorang ade jamuan, dan semestinyalah ada Yee Sang kan? Dah kate Raye Cine.... tak gitu? hahahaa........ cer cite cer cite, amende tu???


Okeh, dipendekkan cite la eh, Yee Sang nih datang kat key ell Kuala Lumpur, dekat dekat area tahun 1950an laaa.... Di mana, depa ni sajikan lepas hari CNY tu, lepas derang bukak balik restoran derang, then tu lah yang derang dok sajikan makanan nih sebagai pembuka selera untuk menambah tuah untuk tahun depan pulak!


Haaa..... Makanan nih biasanya terdiri daripada potongan daging ikan mentah especially, ikan salmon, then campur lak ngan potongan potongan halus sayur-sayuran dan macam macam jenis sos dan perasa dan jugak ramuan ramuan lain. Biasanyalah, mende mende alah makanan yang ade lam Yee Sang ni adalah seperti 
ikan salmon segar, lobak putih, lobak merah, daun limau, daun parsli, kacang tanah tumbuk, biji bijian bakar, keropok udang atau udang kering goreng, tepung lima rempah, dan kuah die tu biasanya dibuat dari sos plum.


Melambung Yee Sang atau dipanggil Lo Hei merupakan adat resam Tahun Baru Cina kat Malaysia dan juga Singapore. Di mana semua saudara mara berkumpul kat keliling meja pastu derang lambung lambung cebisan ramuan tadi ke udara dengan penyepit, sambil melaungkan ucapan tanda bermulanya tahun yang makmur. Ia juga melambangkan Kemewahan, Kemakmuran dan Kesuburan!


Kite dah lambung Yee Sang, kire kite dah makin subur lah camnih! Hikhikhikk........ Papepon, memang pengalaman yang best lah dapat join aktiviti macam nih! Hidup 1 Malaysia! =D

Babai sumer!!!
Nak tahu dari mana asalnya Tarian Singa??? Sila [ tekan sini ] 
Info diolah khas dari kite yang dipetik dari Cik Wiki Wiki Lala!....... 

Sekian, Wassalam.....

2 yang berkata kata:

Qaseh dalia adelia said...

cedapnya ..ni apsal baru cite sal raye cina ni hihi

KatekateKite said...

huhuhuu... tulapasal! lambat sangat kolej nih menyambutnyer pun! :p