20 May 2011

Hari Bahagia Tanpa Shawl Lilit Lilit Di Ayer Keroh, Melaka Bandaraya Bersejarah.

( saje buat tajuk pepanjang.haha )


 Ini Sabtu lepas punyer cite lagi . . .


Eh salah! Bukan Sabtu lah.... Ahad..... Ahad lepas, Encik Tu... ajak pi Melaka, wah! suke! hahahaa.....


Die nak ajak nek mende nih sebenarnyer . . . .
Ni kite gi ngan femli, bulan lepas.

Tapi.... ntah kenapa, haritu malas nak melilit lilit membelit belit shawl, so  kite decide pakai tudung lama ni hah! Eh! Tak lama kan? Rasanya, tudung ni macam tak lapuk dek zaman kot, ceh nak nyedapkan hati gituw! =p






Ingat nak kua awal lam kol10, 11, tapi mak tak kasik, macam macam alasan. Mak suh siapkan jahit dulu lah, mak kate jerebu, tak elok kua, lg pon dah nak tengahari, panas, mcm2 lah.


Jadiknyer, sempat lah jugak kite menyiapkan baju sikit =D


Lepas Zohor, baru kua, itu ini itu ini dah kol3 baru gerak dari umah.



Lokasi pertama yang dituju - Botanical Garden ! Nak naik menatang buggy nih =p



Haaa..... Ni nak habaq mai kat hampa tau, masuk sini memang tak payah bayar, tapi naik buggy tu kene bayar. Ade single seater, two seater, 4 seater, 6 seater, and ade automatic bicycle jugak!


Naik menatang buggy 2 seater ni memang lembab macam kure kure, sebab tu lah akak kite edit gambor kat atas sana tu, die tulis situ 'Kure Kure Dalam Hutan', memang lambat! Kalau yang 4 seater tu, lajuuuuuu...... bicycle pon lajuuuuu.......


Harga semua berbeza, Dari RM18 - RM40>


Dalam Taman Botanikal ni takde apa apa pon sebenarnyer, just best nek buggy tu jerk, hutannn je, and ade la sikit sikit tempat replika binatang dalam kisah kisah tauladan, macam Kura Kura dan Arnab, Sang Kancil dan Buaya.






Taman Botanikal nih kat sebelah Taman Buaya je..... So, lokasi seterusnya, Taman Buaya . . . .






Tapi just amik gambo je, malas nak masuk, memang tak pernah masuk pon, tapi rasa mcm takde pape yang menarik jerk, so kite berposing jelah yer =p


Lepas singgah Taman Buaya tu, pi Zoo Melaka pulak! Teringin nak masuk Night Zoo! Tengok2 Night Zoo hanya bukak Sabtu malam Ahad, atau malam sebelum cuti umum. tak dapat masuk, petang tutup kol 6pm, kami smpai pon dah 530pm kat situ =.='


Then, destinasi seterusnya, pi Taman Seribu Bunga, dalam ni ada banyakkkkkkk sangat bunga dan tumbuhan2 yang selalu ditanam kat taman, Tutup pukol 630 pm. masuk tak payah bayar. Ok lah, jalan jalan jalan jalan je lam nih saambil cuci cuci mata tengok pemandangan hijau, Best! Seronok bergambar jerk lah! =D









 


 

 Dalam Taman Seribu Bunga nih ada 2 air pancut, ada Air Bumi (perigi) ,ada rumah lama, tapi tak berani nak masuk lam rumah ni, cam menakutkan, so bergambo kat tangga jelah! =p


Lepas tu kitorang pusing kat Kampung Morten jap, then gi makan kat Mc Donald Dataran Pahlawan. Taktau nak makan kat mana yang special.


Sesape yang rasa nak pi tu, pi lah! Best lah kat Melaka nih, macam macam tempat korang leh pegi, kalau pegi dari pagi sampai malam pon tak habis jalan kot! Tu belum pegi pantai lagi, nek River Cruise lagi, belom nek Menara Taming Sari, belom pegi Muzium, belum panjat Bukit St. Paul, macam macam lagi lah kalau nak senaraikan kat sini! =D









Kite : Selalu sangat dah pi Melaka nih, maklumlah dekat sebelah Muar je kan? Tapi tak boring lagi kot! =p

** Sorry banyak gambar, besar besar lak tu, lambat dh nak loading =.='

26 yang berkata kata:

Mrs Zambri said...

sengaja nk letak picta besau2 kan
elok gak
yg rabun nmpk terang
hahahahah

JIJI YU said...

ngan ko2 aku nampak hijau je..

azilah othman said...

zila da busan kat mlaka~
haha~

Dea said...

besttnyer,,, hoho

KatekateKite said...

@Mrs Zambri

haaa.... tau takpa! sengaja bagi size X-Large gituw! hahaha =D

KatekateKite said...

@azilah othman

Kak Nurul belombosan lagi kat Penang! (eh ape kene mengene Penang lak nih! haha)

KatekateKite said...

@JIJI YU

Hijau BUMI kita . . . lalalaa~

^_^

KatekateKite said...

@Dea

JOMlah! best tau! =D

Nasriq said...

pakai apa pun cantik pasal tuan punya badan comey...

pandai pose dan tukang ambil gambar pun memang ada skill...

KatekateKite said...

@Nasriq

^.^

aliarosli said...

TACHINGGGGGGGGGGG

taknak kawan

huhhuuhhu, 5minit dari rumah kita

semua dah pergi tapi lama dah

2 3 tahun lepas

yang naik bende alah tue je belum

ek? kita pakai tudung yase je, takreti shawl bagai

KatekateKite said...

@aliarosli

alia dah balikkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!

rindunyerrr..............

haritu akak lalu mitc tu tringat kat alia jek tau! =.='

nak naik buggy eh? nanti lehla gather kat sana! =D mesti havoc! =p

zOeY zAu YaH said...

serius cakap memang x pernah tgk buggy camgitu =.=" jakun kan saya?

KatekateKite said...

@zOeY zAu YaH

alaa... relax la zoey! bukan kamu sorang je yg jakun!

tengok pic pertama, first time kite jumpe menatang tuh, jakun giler! HAHA....

*mehla datang Melaka! =D

MaMa CyDa said...

wahhh ... cam best jek nek buggy tuh. ader modal nih ajak hasben akak g sini. kompem adli ngan arif suke punyer ... hu3

jeBateja said...

waka....waka...walaupun org melaka...den tak taw plak pasal kure2 tu....teringin nak pegi....

putERi-kAtEk said...

NICE PIC!!!!!!!!!!!!!!! suka header tu!!

bunga said...

besttt....layan..terbaik la..

Lulu caldina said...

hoho lawanya dia..

Selamat pagi!!!!!
sihat tak hari ni???
lulu datang sini up-trafik *wink

KUREKURE COMEL said...

syoknyeeee....tak pernah naik lg ni...padahal dekat melaka je kan..hihihi....



kemain seronok yeee...

KatekateKite said...

@MaMa CyDa

Ajak kak jangan tak ajak! Best tau! =D

KatekateKite said...

@jeBateja

tula.. ramai yang tatau sebenarnya! =D

KatekateKite said...

@putERi-kAtEk

Macihhhh!!!...

Suke eh header tu? Hehehe tak jadik tukarlah! =p

KatekateKite said...

@bunga

Pergilah! Best tau! =D

KatekateKite said...

@Lulu caldina

Selamat petang! hehehee........

Alhamdulillah sihat, terimakasih datang! =D

KatekateKite said...

@KUREKURE COMEL

Seronok tau mina! pergilah! =D