09 May 2011

Tips Memandu Laju

Assalamualaikum . . . . 


Wahhhh awal betol sampai pagi pagi Isnin!

Ingat senang ker org dari muo nih nak sampai somban awal pagi? Hahahaa... Nampak sangat slalu datang keje lambat kalo hari Isnin, almaklumlah, kol7lebih baru nak betolak.... huhuhuu....

Dahla slalu atas highway tuh dekat 1jam gak arr...... Takdela 1jam sangat pon, x smpai 1jam lah ,tapi pagi nih, xsampai setengah jam oooo! terror kot! hahahaa.... Harap2 takdela saman sampai umah! huhuuuuu....

Papepun, kite bersyukur sebab selamat sampai dan takde pape kecelakaan, dan harap begitulah seterusnya.... =)

Tapi kan... kite ingat nak bagi tips sikit lah kat korang yang belum biasa bawak kat highway nih, bukan untuk orang yang dah expert okeh! Sebab kite pon orang baru dalam pemanduan.....Hahahaa.......

Okeh, kalau korang nak bawak lelaju, pastikan :
  1.  Tangan pada jam 2 & 10
  2. Genggam stereng dengan rapi
  3. Yakin
  4. Peka (buka mata seluas2nya)
  5. dan sentiasa ALERT pada persekitaran!

Kalau korang korang yang slalu dok lane tengah dan hendak memotong :
  1. Bagi signal terlebih dahulu
  2. Tengok cermin pandang belakang dan cermin sisi beberapa kali bukan sekali
  3. Pastikan jarak kenderaan kat fast lane tu betul betul jauh
  4. Pastikan kenderaan fastlane tidak laju berdesup!
  5. Kalau laju, jangan memotong, bagi ruang untuk mereka lepas dulu, baru memotong
  6. JANGAN bagi signal --> tukar lorong --> baru tgok cermin sisi. BAHAYA! (tadi, banyak kali ade pemandu buat mcm tu, pastu derang masuk balik lane tgh sbb terkejut tibe2 tgok kete kat blkg,sian tau org kat fast lane)
  7. Jangan ingat fast lane jerk org bawak laju, sebab banyak jugak pemandu memotong kat lane kiri sebab lane tu slalunyer kosong.

Kalau nampak binatang melintas :
  1. JANGAN terkejut atau terperanjat atau cepat melatah!
  2. PASTIkan tangan pada jam 2 dan 10
  3. Genggam stereng kekuat (supaya tak lari)
  4. Lepas minyak
  5. dan langgarrrrrrrr..............
  6. INGAT, JANGAN brek mengejut dan paut stereng (mengelak) tau, kang berpusing kete korang.

Ada lagi satu nak tambah, Encik Tunang kite slalu pesan, blaja baca gerak hati pemandu lain. Yelahkan, pemandu pemandu ni slalu tukar lorong tibe2, masuk simpang tanpa signal, dan macam macam lagi.

Tip-tip kat atas tu daripada kite, pemandu baru, kalau ada apa2 nak tambah silakan tau. Boleh lah kite bertukar2 dan berkongsi tips dengan kawan kawan yang lain! =) Kalau salah, tolong betulkan yer! Hehehee... takot lak kalau bagi tips yang salah, tapi itu apa yang kite amalkan lah! =D

Eh ehh.... bukan kite nak menggalakkkan korang bawak lelaju tau! Kalau boleh elakkan dan ikut peraturan jalan raya yer! =p



 Tetiap pagi senin mesti merempit belumbe ngan die  akak kite nih kat MuarByPass! hahahaa...........
Kang dah nek Jambatan Kedua Muar tu, 
memasing berpecah, sorang ngale Melaka sorang ngale Tangkak. =p



Fuhhh.... Tengok, die dah berdesuppppp............ 
Mementanglah bawak manual, pick up sket kan dari auto nih, hahaa... =D







Kite : Pandu cermat, nyawa selamat. =)

18 yang berkata kata:

kAmi dAn mEreKa said...

selalu ikut jalan kiri je, tak brani lagi nak bawak laju2, -_-'

JIJI YU said...

muhehehe aku pon ade petua dari serang pemandu lotus..

Mrs Zambri said...

kalau boleh jangan mengekori orang depan terlalu rapat
mmg kena pandai jangka pergerakan orang depan
sbb akk slalu berhadapan dgn pemandu
yg agak kurang cerdik
bukan kata kita terlampau cerdik
tp undang2 kena jadi no 1
hehehhe

KatekateKite said...

haaaa..... betol tambahan Mrs Zambri tu!

Mak kite slalu pesan jangan ikot dekat sangat, actly bukan tu jerk, byk mak kite pesan especially, jgn lelaju! hehee......

erm, kite memang tak brani nak ikot dedekat! kalau jadik pape tak sempat nak buat apa2! . . .

Farhan Zulhusmi said...

hehehe...
ada satu lagi pertua nak elak dari kena perangkap laju atau saman ekor...letar piring cd...
berjaya taw...tapi xtaw sampai bila.....

aliarosli said...

hahhaahha, budak baru dapat P

zuwaidah said...

berhati2 ye in future...jangan laju sangat

raje carl said...

nak bawak kete laju punn ade tips eah .. hehe

jeBateja said...

Tips lain...pastikan tekanan tayar anda ok....jika tidak....xtvt memotong akan tidak berapa sedap....ahakz

Anonymous said...

Siapa akak driving blm tuh...cam best je nak racing ngan die...ada lagi tak die..?

KatekateKite said...

Akak kite tu... Alhamdulillah ada lagi haha

KatekateKite said...

Wah. Tips yg baik ni! Betul tu ๐Ÿ‘

KatekateKite said...

Eh. Mesti! Jangan main lenjan jek! ๐Ÿ˜‚

KatekateKite said...

Orait! Thank you ๐Ÿ˜˜

KatekateKite said...

Hahaha sekarang mesti dah dpt lesen full kan? Jom lumbe! ๐Ÿ˜‚

KatekateKite said...

Hahaha pernah jugak dengar tips ni! ๐Ÿ˜‚ tapi tak pernah buat pon ๐Ÿ˜

KatekateKite said...

Wow! Share lah! Haha

KatekateKite said...

Takpe, biar lambat asal selamat ๐Ÿ˜Š