07 March 2011

Kemarahan Tak Terbendung !

Dimulakan dengan Assalamualaikum...........

Hai semua! Harinih agak dull, mungkin sebab kite pakai baju hitam? Dihari pertama bekerja untuk minggu nih? Fuhh dari bawah, sampailah ke atas! ALL BLACK! Tudung jerk ade segarit pink bagi keceriaan sikit disitu. huhuhuu... Tapi tetap muram. Hurmmm....

Mungkin sebab bangun pagi pagi dah pening sesangat kepala blah kiri nih. Sebenarnye dari malam td dah pening tapi tabah kan gak wat tatau. Then bangun pagi makin sakit. Fikir punyer fikir, nak MC jerk, tapi, nak g klinik gomen tuh mesti lagi pening dibuatnyer dgn manusia yang ramai. So dengan penuh semangat memandu ke Seremban bertemankan Wak A.G. yang klakor tuh! Dapatlah melupakan sedikit kesakitan yang ditanggung. But, tibe je ofis, cepat cepat die datang balik! huarggghhhhh..........

Takpelah, sekarang pon dah beransur pulih, malas nak makan panadol, biar die hilang sendirik. Berjaya jugak die pergi! Hehehee.....

Ermmm.... Panjangnyer mukadimah.... Sebenarnya nak cite kat korang sume sebab apa kite tak suke ngan perokok??? Kalau nak cite pasal sebab apa rokok bahaya pada kita dan orang sekeliling belambak info, korang cariklah sampai lebam mata, baca, tengok gambar, tengok video! Macam macam lah! Macam macam usaha dah kerajaan dan mereka mereka kat luar sana buat! Tapi tak jugak diendahkannya! 


Ape derang cakap? tolong kerajaan ; menjana ekonomi negara ; kerajaan banyak dapat pendapatan drpd kitorang yang bli rokok nih ; nanti pekerja kilang rokok nak bagi makan per kat anak bini depa?


Kite?? Kite kate, sebab korang sume ni lah wat orang lain dapat penyakit tau! Korang tau tak??? Penyedut (orang yang menyedut) asap rokok kedua / basi / atau perokok pasif ni sebenarnya lagi teruk dari korang tahu? Sebab asap rokok basi lebih banyak kepekatan bahan kimia daripada korang perokok aktif tau! So, risiko untuk menghadapi masalah kesihatan adalah lebih tinggi daripada korang tau! 


Especially kanak kanak! Korang tak sayang ke kat anak bini korang? Kat budak budak kecik?! Dah la derang tatau pape pasal bahaya rokok nih, even sebenarnya ramai jugaklah budak dah tahu bahaya merokok terutamanya yang dah bersekolah kan? Derang selalu tanya, ayah, kenapa ayah hisap rokok? atau, ayahhhh jangan lah hisap rokok, kakak sayang ayah! See! Anak korang sayang korang tau! So, tak boleh ke korang sayang derang? Camne derang sayang korang? 



Sebenarnya, orang yang membebel bebel suh korang benti, orang yang gigih wat iklan sini sane, org yang tetiap hari tanye korang hisap rokok bape batang, orang yang tendang kaki korang bile korang hisap rokok depan derang, sume nih adalah orang yang sayang korang! Silalah sedar okeh!


Kite paling BENCI orang hisap rokok kat tempat tempat awam! Especially kat kedai makan! Tau lah tempat tu terbuka, so sekati korang je kan nak hisap rokok sembur merate rate tak pandang kiri kanan then buang putung rokok kat bawak meja pijak2! Aku benci weyyyyhhhhh!!!!!.......

Eiiii... Geram! Geram!!! Weyh! Tolong lah pegi jauh sikit! Kite sebelum kua umah, punyerlah sembur Flora by GUCCI tu kan, pastu korang pi sembur asap rokok! Apakah??? Hello! Busuk lah badan i okeh! Kite slumber badak je kalau jumpe orang orang macam ni kan..... Kite sedaya upaya tutup hidung dengan tudung ke, tangan ke, tisu ke.... Hahahahaaa..... Naseblah korang! Tapi kebanyakan mereka tak memahami hati sesama umat manusia. Sedih sangat...... T.T

Kite tak suka orang hisap rokok sebab mulut derang busuk! Derang wat kite bau busuk, badan derang berbau, gigi derang tak cun! Poket derang sesak ngan kotak rokok, derang pengotor sebab buang putung rokok sepah sepah, derang berisiko tinggi untuk menghidap penyakit merbahaya, derang membazir duit untuk bende tak berfaedah!


Kite penah nampak satu situasi nih - sorang bapak muda, gendong anak kecil lebih kurang lam 2-3 tahun gitulah dengan sebelah tangan kanan. Okeh, bagusnya bapak nih, jaga anak, tak pasti lak mana bini die time tu. Then, lame kite peratikan, tangan kiri die pegang rokok dan menyemburkan asap rokok ke arah bertentangan dengan anak die, konon konon tamo anak die sedutlah asap rokok basi tu kan. Weyh brader! Ko tau tak??? Angin tu hala ke mana? Kok yer pon ko tala kan asap ko tu kat tmpt lain still anak ko leh sedut! Sengal! Nak habis kan 1 batang tu ko ingat sikit?? Lu pikir lah sendirik! Malas nak cakap!

Situasi dua -  kedai makan western depan K-Mall - malam sabtu - kiri pakcik tue hisap rokok, depan pakcik pakcik tak berapa muda hisap rokok, kanan belakang, brader tak brape ensem hisap rokok. Kite? Sedaya upaya tutup hidung dengan tudung, Still lah tersedut gak. Sebbek tak bawak Adam budak gebu 5bulan tuh! Hurmm... Pakcik tue lagi bangang tu, Ko dah la hisap rokok, pastu nak terbatok batok ngale ke mak ako pehal??? Ngale le tempat lain n tutop mulot okeh! Lebih sopan! Paling tak tahan kumpulan pakcik pakcik tak brape nak muda lagi kurang bertauliah tu menghisap rokok dengan angin sepoi sepoi bahasa meniup ke arah kite kan! i loike lah beb! ako memang suke hisap asap rokok korang yg berkepol2 tu pon! hahahahaa........

Rase cam nak tumbok tumbok tendang tendang derang sumer macam punching bag nih!

Sekian terimakasih dan diakhiri dengan Alhamdulillah sebab dah lepas geram! Hahahaa....

6 yang berkata kata:

Cekodok said...

btol tu.. nak buat kempen sekeh perokok di tempat awam.. ngeee

Mr feckry said...

haram la isap rokok

...mommy jue... said...

orang yang sedut asap rokok 2 kali ganda kesannya dari yang hisap rokok.. saje je kan orang tu ajak kita mati berjemaah dengan dia.. benci pada asap rokok k

KatekateKite said...

cekodok : sangat sangat setuju, kalau ade waran sekeh perokok kat tempat awam, mesti kite siap laminate nak bawak lam handbag,then boleh lah menyekeh mereka dengan suka hati! hahahaa....

Mr feckry : kan ada lam Quran kan?

mommy jue : betol tu! kite pon benci! huh.

KUREKURE COMEL said...

garangnye....hihihi...

mina pun tak suka la org merokok..
mcm macho sgt ork...

KatekateKite said...

tula mina..... memang tak suke! =.='
sebab tu garang! hehee....