27 April 2011

Susah Jugak Bile Buah Tersepit Kat Celah Batang !


Assalamualaikum . . .


Sebelum ni kite penah cite, kite ade buat aktiviti hari Sabtu lepas. Dan masa tu jugak Ayah Kite ade pesan sesuatu.....


Sebabnyer, mase tu kite tolong mak and ayah kite menyawet. Selalunyer, kite tak pernah pon tolong, pernah sekali lah, pergi tapi tolong gitu gitu je lah.....


Tapi kali ni, memang betol betol lah tolong sampai kua peluh jantan betine sume!


(Sebabnyer, abang ipar tak dapat nak tolong, Adam demam)


Masa tu, baru kite tahu, peritnyer mak ayah kite bekerja... Sedih tau, sepanjang masa membanting tulang tu, kepale otak kite gigih memikirkan pengorbanan mereka. Penat, letih, sakit, semua tolak tepi! Semua tu belakang kire, yang penting kerja dilakukan dengan tekun dan gigih! macam tu jugaklah kite buat, Kite tak nak cakap, buah tu berat ker, tempat ni semak ker, semut banyak ker, panas lah, busuk lah, peluh lah, haus lah, takde! semua tu dah buang jauh2! Kite buat laju laju, kuat kuat, tak banyak cakap. (sebab, kalau banyak cakap nanti letih)



Ni lah pengalaman pertama kite, tengok proses menyawit macamana. Payah jugak tau! Kene tahu teknik dan memerlukan tenaga yang kuat! Bukan men pahat jerk buah tu! Rupenyer, buah sawet ditampung oleh batang/pelepah daun die. Then, kene pahat(tatau nama lain) pelepah tu dulu, baru boleh pahat buah die. Tapi, nak pahat tu, tenaga kene banyak! Ada sesetengah pelepah agak susah nak putus, sebab pelepah die banyak serat and liat.


Then, baru boleh pahat buah die. Paling mencabar bile buah tu tersepit kat celah batang pelepah tersebut! Huh! Payah jugak kite tengok ayah godek kiri kanan atas bawah nak pahat pelepah tu! Bile buat banyak kali, tenaga berkurangan, tu yang mencabar!



 
 Kerja kerja memahat batang and buah kelapa sawit, ayah yang buat sensorang, 
berapa ekar tu kite tatau.




Kite ngan mak, alihkan pelepah yang dah dipahat kumpulkan ketepi, angkat buah masuk lam kereta sorong, dan kutip biji biji yang berterabur.
Pastu kumpul kat beberapa kawasan.




Bagi buah yang besar dan berat, ayah akan tolong angkat sebab bahaya untuk wanita wanita ayu gagah seperti kami untuk mengangkat buah tersebut! =p



Ayah pesan, kene letak perlahan lahan dalam kereta sorong tu, sebabnyer, nanti patah kete sorong tu! Hahahaa... adeke patut, kite men baling jerk lam tu! Ganas betol! =D




Dah siap separuh, baru adik kite ni sampai, so, die tolong bawak masuk dalam kereta sorong semua buah yang kami dah kumpul dan longgok kat depan.





Ni lah hasil titik peluh kami hari itu =) Tak banyak, tapi Alhamdulillah, syukur atas rezeki yang Dia limpahkan kepada kami sekeluarga =)




Harap maklum, kebun ni memang semak sikit, dah banyak rumput rampai, sebabnyer ayah kite busy dengan sawah die, tak sempat nak meracun kebun.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Sebelum gerak ke kebun, mak kite dah pesan, pakai kasut tapi kite tanak sebab kasut mak kite sempit nanti tak selese, so dengan slumber kite pakai sliper, sampai2 jerk, mak suh pakai stokin, sebab nanti kaki calar , kene duri and rumput .
Hahahaa... Tengok! Lawak giler! =D



Ade lagi, mak pesan, pakai baju lengan panjang, nanti nyamok and tangan calar calar, kite tamo dengar kate, pakai gak tshirt lengan pendek, sebabnyer, malas carik baju lengan panjang! Sampai sampai je, mak suruh pakai sarung lengan yang cam org bawak moto pakai tu, tebal, alih alih . . . . . . . . Buat keje tak sampai setengah jam,



Pelipat siku dah gatal gatal and bintat sebab bende tu tak meresap peluh!
Tros bukak! Pastu muler lah nyamok gigit lengan kite, takpe, redha, sikit pon tak merungut!




Pastu mak kite suh pakai topi, sebab, nanti kepala tersangkut pelepah kelapa. (sebabnyer, pokok kelapa kami ni rendang rendang lagi!)
 


Heeee... Ade macam nyonya jual sayur tak ? =p





Haaa... nampak tak? kene pakai sarung tangan! Nanti takot kene duri, or calar balar tapak tangan and boleh jadik kuku sompek! Tapi, dalam masa kite pakai sarung tangan tu pon....... Kuku leh jadik cenggini tau! . . . .


Ei ! Hitam bertahik ! 



Hahahahaa... Relax la... macam ni lah orang keje kebun! Hahaha... jangan beranganlah si kaki kaki manicure pedicure kat luar sane nak gi kebun! Nangis korang nanti! Orang yang kuat mental and fizikal je tau leh wat keje keje berat cenggini ! =D


Haaaa . . . . Sambil sambil berkebun tu, jangan lupe dengan hobi kite tu! Kate Sayangkan Bumi! Mari buktikan!




Banyak jugaklah dapat, besar besar pulak tu! 


Botol botol racun dan botol botol minuman.



Actually, sebelum nih, ayah upah Indon menyawit, ayah just datang tengok je, tapi sekarang ayah dah tahu teknik teknik menyawit, tak payah la upah lagi, boleh cut cost! =) Lagipun anak anak ade, boleh tolong. Seronok jugak aktiviti hujung minggu dengan femli macam nih! Lagi berbaloi daripada pergi jogging dekat Tanjung Ketapang! =D


Berpeluh peluh giler kite mase nih! Dah balik, malam tu ayah kate, "basah baju Angah tadi."  Kite sendirik pon tak perasan! Mak dengan ayah tak habis habis bersyukur, "Alhamdulillah Angah tolong, kuat jugak." (baru tau ke anak mak yg comel ayu manis ni kuat?)


Tipulah kalau kate tak sakit sakit badan kan? Malam tu kaki je sakit, esoknye pulak badan sakit, 2 hari lah jugak! Pastu hilanglah, alaa... lenguh lenguh biasa jerk! =) Malam tu siap bawak mak ayah gi jalan jalan Tanjung Emas lagi! Amik angin tepi sungai sambil makan buah =) Pastu lepak jap kat Bentayan makan Yong Tau Fu =)


Eh eh ehh.... Korang sume amacam? Penah ke buat kerja berat macam ni? Percaya tak Kakak KatekateKite yang chumel kat header di atas tu buat kerja berat macam jantan Hulk Hogan!



 Hai Cik KatekateKite, anda memang kuat!



Hahaa . . . Silalah percaya! Itulah yang dikatakan wanita sekarang sama taraf macam lelaki, mampu buat kerja berat, dalam masa yang sama lebih bereducation and lebih matang dan lebih professional daripada lelaki =p  Lelaki sekarang pulak, lebih ramai yang metrosexual, pergi kebun pun malu malu and takut takut! =D (jangan marah yer laki laki sekalian!)




Kite :  Bantu membantu amalan mulia. =)

10 yang berkata kata:

CikBulat said...

wahhh ! pegalaman mnrik.

eh, tajuk nak lucah jer. HAHAHAHA

Bella Bell said...

wow..bestnye! teringin gak nak masuk ke ladang macam ni :)

padlie said...

best cite ni...
keliling opis sy pun kelapa sawit.. kilang beli sawit pun ada.. tp sy x penah amik kesah..
baru tau susah rupanya nak amik buah..

Mrs Zambri said...

dlu penah ikut mak akk pi menoreh getah
tp akk xder la torehnye
kang pokok kecik pun aku tarah
hehehe
mmg best
part yg kene gigit nyamuk mmg sentiasa ada
tp tu sumer kan pengalaman...
bila dah bekerja
baru tau bukan senang kita nak
cari rezeki kan
apa yg penting
keikhlasan dan kesungguhan nak kerja
atau buat sesuatu tu
barulah berkat dan selamat
hihiihihi

KatekateKite said...

Cik Bulat : hehehee...... saje nak kasik korang cecepat baca! =D



Bell : jom jom! =D


padlie : tulaaa...... kite pun baru merasa kepayahannya. T_T



Mrs Zambri : wahhh... bestnyer! belom penah berpengalaman menoreh lagi nih! =D kalau main kat ladang getah tu penahla! suke kutip biji getah wat main! rindunyerr... mane la nak dapat biji getah lagi ek.

m!SsRahEnA said...

tu la pasal..tajuk lucah..haha..btw rajin die tlg mak ayah di kebun..gud gurl..

btw..singgah2 la ke blog sy klw free..

misskhuzie.blogspot.com

kau kesah ke?? said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaah! gigih dan kuat! kaya lah camni dapat banyak buah kelapa di celah batangnye.

aliarosli said...

kuatnye

akak nak merasa gak buat benda tue

nanti ajak la kite ek

encHIx laNDax said...

amboi~ tough la pasni~huhuk..
alhamdulillah~kuat lagi kudrat mereka =) jangan lah biar mereka buat sensorang k =)

KatekateKite said...

@encHIx laNDax

tula, kalo keje sabtu, mmg x dpt nk tolong derang, nsb baik, adik blk mgu ni leh tolong