22 December 2011

Sekolah BerASRAMA atau Tidak?

Assalamualaikum........

TAHNIAH kepada adik adik yang berjaya mendapat keputusan yang baik dalam PMR! Tapi, jangan bersedih bagi mana mana yang dapat keputusan kurang memuaskan. Anda masih ada masa untuk berusaha dalam SPM nanti! =D

Emmm...... Kat ofis ni riuh rendah bercerita tentang topik masuk asrama. Kite diam, dengar dan senyum je. Masuk telinga dan mula berfikir. Rupanya ramai jugak yang tak setuju masukkan budak budak ke asrama!

MAAF. Ni kite cerita pasal pelajar yang akan naik ke Tingkatan 1 yer, bukan lagi pasal PMR :p

Yang PMR, dah besar besar panjang, so semua setuju diorang masuk asrama supaya boleh berdikari. Tapi lain pula pada kite, masuk asrama, makin nak kua, makin teruk! Last last MENYESAL! Tapi takpe, sekarang boleh dikatakan berjaya, walaupun tak berapa memuaskan. Yang penting, yang lepas kite jadikan PENGAJARAN.

Kalau nak cerite pasal kisah kisah kenapa kite kua asrama, memang panjang lah jawabnye. jadi, berbalik pada cerite asal, sebenarnye nak cite pasal pendapat orang untuk masukkan pelajar pelajr Tingkatan 1 ke asrama.

Ramai jugak yang tak setuju rupanya. Ada yang kata biar diorang duduk rumah, tengok susah payah ibu bapa di rumah. Ada pula yang berpendapat, tak perlu masuk asrama yang biasa biasa, nanti makin teruk pembelajaran dan perangai diorang. Ada juga yang cakap, kalau 3A masuk asrama nanti diorang tak boleh nak catch up pelajaran!

Sebenarnya, harini, memang kite dalam dilema. Bukan dari harini sahaja, dah beberapa hari dah.

Lepas dapat keputusan, ayah kite memang nak sangat adik kite masuk asrama, asrama biasa biasa pun takpe. Kalau boleh dia nak masukkan aliran Agama, adik pulak memang taknak. Die kata, kalau nak masukkan asrama, die nak sekolah SAB (Sekolah Sultan Abu Bakar), sama dengan kawan die.

Kami ni bertungkus lumus berusaha supaya die dapat masuk SAB. 2 hari lepas, sekolah call, dapat surat tawaran SAB. Alih alih dia taknak, nak sekolah yang dekat dengan rumah, STUDI (Sekolah Menengah Tun Dr Ismail)!

Haishhh...peninglah kepala melayan budak nih! grrrrr.......

Fikir punya fikir, memang nak paksa je die. Tapi, bila fikir balik, kalau die taknak, nanti camne die nak belajar? mesti tak ikhlas :(

Tapi........ Yang buat kite bengang, die IKUT KAWAN! Susah betol kalau ade sindrom ikot kawan nih. Hadoi! Payah lah! :(

Sampai sekarang kite masih konfius macaman nak buat keputusan. Nak ikut cakap die, atau nak paksa suh die ikut cakap kite?

Tujuan utama ayah nak masukkan die ke asrama, supaya ayah dan emak nanti tak susah hati bile diorang nak pergi kebun atau sawah, dah la jauh, jadi tak perlu la terkejar kejar nak balik amik die dari sekolah.

Cemane ek? Korang leh tolong tak? Apa pendapat korang?























Kau buatlah yang terbaik yer dik, untuk mak ayah!


Kite kate : Jangan lah adik kite jadi macam perangai kite dulu dulu, sekarang baru sedar, kesian dekat mak ayah T_T'

4 yang berkata kata:

mysara said...

byasenyer bila masuk asrama ni diorg teratur ckit dr segi pmbelajaran...

KatekateKite said...

emm, betul tu mysara!

Alhamdulillah, adik kite dah masuk asrama dah punn!!! :D

ieYzA azmIeY said...

adik kamu beruntung dpt kuarga yg memahami... kalau akak ni dulu buat pangai mcm tu, harus dah makan penampar jawabnya.... hahahaha

pape pon, asrama untuk mereka yg kental utk stick pada satu peraturan, den tk mampo0... hakhakhak

Hasmania Abas said...

dari pengalaman auntie dulu duk asrama maka auntie pilih utk tidak hantar anak keasrama.....biar dia membesar depan mata dri membesar depan kawan-kawan kerana itu jauh lebih baik namun selepas dia PMR kemunkinan akan apply mana2 asrama ....selalunya kalau form 1,2,3 dah sah kena buli dek orang lain ...